tiistai 18. helmikuuta 2014

Onko kaikki kaupan?

Olen menossa Amnestyn tilaisuuteen, jossa keskustellaan seksityöstä, prostituutiosta ja prostituutioon liittyvästä ihmiskaupasta. Tarvitsen näkemyksiänne! 

Viime vuosina useat YK-järjestöt ovat asettuneet kannattamaan prostituution ja seksityön dekriminalisointia, koska ovat nähneet prostituution kriminalisoinnin heikentävän seksityöntekijöiden asemaa ja estävän heidän oikeuksiensa toteutumisen. Myös Pro-tukipiste ja prostituoitujen yhdistys Salli ovat samoilla linjoilla ja ovat sitä mieltä, että prostituoidun ammatti on ammatti muiden joukossa.

Prostituutioon liittyy usein huumekauppaa, rikollisuutta ja ihmiskauppaa. Siksi Invalidiliitto on ollut sitä mieltä, että prostituutio on ihmisoikeusloukkaus. Perusteluna ovat olleet  kielteiset reunailmiöt, jotka liittyvät prostituutioon.

Seksin ostaminen parituksen ja ihmiskaupan uhreilta säädettiin Suomessa vuonna 2006 rangaistavaksi teoksi. Vuoden 2006 lainuudistus oli käänteentekevä kriminalisoidessaan osittain seksin ostamisen. Aiemmin sääntely kohdistui parittajiin ja prostituoituihin. Seksin ostajat sen sijaan on perinteisesti häivytetty näkymättömiksi, eivätkä he ole joutuneet vastuuseen seksin ostosta aiheutuvista negatiivisista seurauksista tai joutuneet juridiseen vastuuseen ilmiön ylläpitämisestä. Ostajia on kuitenkin lukumääräisesti selvästi enemmän kuin prostituoituja.

Järkyttävä uutinen, kehitysvammainen nuori nainen ihmiskaupan uhri

Ensimmäistä ihmiskauppajuttua puitiin Helsingin käräjäoikeudessa ja hovioikeudessa vuosina 2006-2007. Tuolloin virolaismiehet toivat Suomeen virolaisen kehitysvammaisen naisen, joka pakotettiin myymään seksiä. Tuomio tuli törkeästä ihmiskaupasta. Tämä uutinen järkytti kaikkia. Jokaisella vammaisella on oikeus elää inhimillisessä ympäristössä ilman seksuaalista hyväksikäyttöä.

Belgiassa asuva vaikeavammainen Marcel Nuss on kirjoittanut kirjan kokemuksistaan prostituoitujen kanssa.  Hän kertoo mm. prostituoitujen menneen lukkoon itse tilanteessa, joku kääntyi ovelta hänet nähtyään ja toiset pelkäsivät koskettaa. Ennen tätä kokemusta Marcel oli onneksi kerinnyt elää hyvässä ihmissuhteessa 25 vuotta. Hän kertoo tarinassaan, että onneksi rakkauden löytäminen on mahdollista.

Euroopassa seksuaaliavustajat vammaisen tukena, mitä ajattelet?

Viime vuosina Euroopassa on keskusteltu laajasti vaikeasti vammaisten henkilöiden oikeudesta seksielämään. Euroopan maista Saksassa, Hollannissa, Tanskassa, Itävallassa, Belgiassa ja Sveitsissä koulutetaan ns. seksuaaliavustajia. Monet ovat sitä mieltä, että vammaisten seksuaalisuuteen keskittyviä ammattilaisia tarvitaan. 

Prostituutiokeskusteluissa ei ole hyvä nostaa vammaisia ihmisiä erityisasemaan. Invalidiliiton sosiaalineuvoja Pirkko Justander on kommentoinut, että mekaanisen seksin ostaminen ylläpitää ikiaikaista ja väärää käsitystä, jonka mukaan vammainen henkilö on aina kohde.

Vammaiset neutreja, ei miehiä ja naisia

On selvää, että meillä vammaisilla ihmisillä on oikeus toteuttaa omaa seksuaalisuuttamme. Vammaisten seksuaalisuuteen on kuitenkin liittynyt erilaisia myyttejä ja virheellisiä käsityksiä. Tyypillistä on, että vammaiset naiset ja miehet nähdään ei-seksuaalisina eikä ainakaan mahdollisina seksikumppaneina. Vammalla on kuitenkin vähän tekemistä kiintymyksen ja halun kanssa.

Jokaisella oikeus toteuttaa omaa seksuaalisuuttaan

Vammaistutkija Tom Shakespeare on todennut luennollaan, että vammaisilla ihmisillä on oikeus olla seksuaalisia, oikeus muodostaa ja päättää seurustelusuhteita, oikeus ottaa riskejä, jotta voi oppia. Vammaiset eivät tarvitse ylisuojelua vain sen vuoksi, etteivät he joutuisi pettymään tai kokemaan sydänsuruja.  Vammaisilla naisilla ja miehillä on oikeus olla olematta yksittäisten apua antavien työntekijöiden seksuaalisten asenteiden armoilla. Vammaisilla ihmisillä on oikeus itsensä toteuttamiseen, omien valintojen tekemiseen ja oman seksuaalisuuden ilmentämiseen ilman ennalta määrättyjä normeja.

 

13 kommenttia:

 1. Mainitset seksuaaliavustajista. Onko nykyisin kuitenkin niin, että seksin osto on laillista vain Hollannissa vai onko sinulla uuudempaa tietoa?

  VastaaPoista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. Olen samaa mieltä siitä, että kaikilla ihmisillä on oikeus toteuttaa seksuaalisuuttaan, mutta hyvin skeptinen sen suhteen että tämä oikeus vammaisten kohdalla toteutuisi. Jos haluaisin itse ostaa seksiä, asia ei olisi vain minun ja seksin myyjän välinen, vaan minun täytyisi rekrytoida avustaja, joka auttaisi minut esim. hotelliin ja toimisi turvamiehenäkin jos niikseen tulee. Enkä missään nimessä haluaisi olla edesauttamassa ihmiskaupan uhrien hyväksikäyttöä, mutta mistä minä sen voisin tietää? Niin tai näin, varmasti minä täysin yksin kokisin olevani enemmän uhri kuin seksiä myyvä osapuoli, jos kaikki ei menisikään niin kuin sovittu on. Avustajan ja avustettavan suhteessa on aina kuitenkin kyse jossain määrin vallankäytöstä, ainakin henkisestä, jos avustaja kerta kaikkiaan kieltäytyisi auttamasta.

  VastaaPoista
 4. Jos prostituoitu toimii esim. yksityisyrittäjänä, maksaa verot, sotut ym. ym. Mielestäni ok, jos itse haluaa myydä ja joku toinen ostaa.Mitä se kellekään kuuluu? Jos kysymyksessä ei ole ihmiskauppa eikä paritus ja kaikki tapahtuu molemminpuolisesta vapaasta tahdosta. Eivät ne myyjät ja ostajat mihinkään katoa vaikka laki kuinka kieltäsi. Eikös sitä sanota, että huoran ammatti on maailman vanhin ammatti. Ei sille ole tähänkään asti mitään mahdettu. Itse en osta enkä myy eikä se minulle kuuluu mitä toiset tekee. Eikös jokainen ole vastuussa omasta itsestään ja omista tekemisistään.

  VastaaPoista
 5. Tänään oli Amnestyn tilaisuus, jossa keskusteltiin siitä, miten Amnesty voisi parhaiten toimia seksin myyjien oikeuksien turvaamiseksi. Alustaja kertoi, että seksiä myyvien oikeuksia loukataan. Kaikkinainen kriminalisointi lisää stigmaa ja monenlaista uhkaa seksityötä tekeviä kohtaan.
  Alustaja muistutti, että kahden aikuisen välistä suostumuksellista seksiä ei tule kriminalisoida. Keskustelutilaisuudessa keskusteltiin siitä, ettei prostituutiota ja ihmiskauppaa pidä sekoittaa toisiinsa. Ihmiskauppa on rikos ja ihmisoikeusloukkaus ja valtioiden tulee ehkäistä ihmiskauppaa. Itse mietin, miten nämä asiat kuitenkin kietoutuvat toisiinsa. Suomen ensimmäinen tuomio ihmiskaupasta tuli juuri siitä, kun ihmiskaupan uhrina oli kehitysvammainen nainen. Mitä kehitysvammaisen nuoren naisen hyväksikäyttö kertoo suomalaisesta yhteiskunnasta?
  Amnestyssa pohdittiin seksityön dekriminalisaatiota. Tämä tarkoittaisi seksityön rangaistavuuden poistamista. Dekriminalisaatiolla ei tarkoiteta prostituution laillistamista. Monet tahot ovat nähneet prostituution kriminalisoinnin heikentävän seksin myyjien asemaa ja näin estävän heidän oikeuksiensa toteutumisen.
  Tilaisuudessa esitettiin useita kysymyksiä. Mm. Miten Amnesty voisi parhaiten toimia seksiä myyvien ihmisten oikeuksien turvaamiseksi? Mitä hyötyä/haittaa on siitä, että Amnesty asettuu tukemaan dekriminalisaatiota. Miten ihmiskauppaa seksuaalisessa hyväksikäyttötarkoituksessa voidaan parhaiten ehkäistä?
  Pro-tukikeskuksen edustaja kertoi, että valtaosa prostituoiduista tekee haluamaansa työtä. He eivät kuitenkaan ole minkäänlaisen työlainsäädännön piirissä, vaikka saavat toimeentulon työstään. Tuloja ei lasketa kuitenkaan toimeentuloksi, koska työ katsotaan hyvän tavan vastaiseksi. Seksityöntekijöiden oikeuksia lisäämällä voidaan seksityöntekijöitä auttaa nopeammin yhteiskuntaan.
  Paljon keskusteltiin siitä, että monessa kulttuurissa nainen ei ole ihminen. Mikä on naisen arvo? Halutaanko naiset vain esineellistää? Ihmiskaupan uhrit ovat kaikkein heikoimmassa asemassa.
  Kaiken kaikkiaan todettiin, että asia on monimutkainen ja monisyinen ja tilanne eri puolilla maailmaa on hyvin erilainen. Tämä oli keskustelun avaus. Amnesty jatkaa asian pohdintaa.
  Monenlaiset ajatukset liikkuivat mielessäni. Kaikki tarvitsemme ihmisoikeuksia ja työtä. Vammaisillakin on tietynlainen stigma ja keskustelimme pienryhmissä myös näistä kokemuksista.

  VastaaPoista
 6. Mielestäni ostaja toimii aina väärin. Koska en usko siihen, että seksiä voi myydä ilman, että siitä jää mieleen ja kehon muistiin jälkiä. Ja kaikenlainen toisen ihmisen näkymätönkin vahingoittaminen puheella, alistamisella, väheksymisellä tai esineellistämisellä on väärin. Miten tuntemattomien, vastenmielisten, kovakouraisten tai väkivaltaisten asiakkaiden muisto ja vaikutus tunne-elämään, ihmiskäsitykseen ja minäkuvaan katoaisi noin vain rahasta tai suihkussa kun eivät muutkaan ikävät kokemukset haihdu yks kaks? Vaikka ihminen kuinka selittäisi itselleen tekevänsä työtään vapaaehtoisesti. Vaikka yrittäjinä toimivat prostituoidut muuta väittävät, minusta seksin myyminen on eräänlaista hiljaista itsetuhokäyttäytymistä em. syistä. Itsetuhoisuus ei tietenkään ole kiellettyä eikä rangaistavaa, ihmisillä on syynsä juoda ja polttaa, ahmia roskaruokaa tai elää muuten vain vaarallisesti. Tarve kohdella itseään huonosti tai välinpitämättömästi kumpuaa jostain. Siksi en hyväksy sitä, että ostaja tarttuu tilaisuuteen eikä ajattele oman nautinnonhalunsa seurauksia pienessä, eikä suuressakaan mittakaavassa.

  Kenelläkään meistä ei ole oikeutta vahingoittaa toista rahaa vastaan, vaikka kyse olisi väkivallan sijaan naarmusta kehonkuvassa, häpeäntunteen tuottamisesta yms. monen ostajan mielestä muka mitättömästä. Lukekaa prostituoitujen omia kertomuksia. Sieltä ei juuri löydy voimauttavia tarinoita siitä, miten työ on rikastanut elämää, tuottanut ylpeyden tunnetta omasta osaamisesta, parantanut elämänhallintaa, kasvattanut ihmisenä yms. yms.
  Jenni-Juulia

  VastaaPoista
 7. Olen Espanjassa asuva ja täällä on kaupunkien liikenneympyröissä nuoria naisia ja tyttöjä myymässä itseään. Muutamat on tulleet laittomina maahanmuuttajina ja ihmiskaupan salakuljettamina Espanjaan. Ovat luulleet että täällä voi tehdä työtä ja saada palkkaa ja ovat vielä jääneet velkaa salakuljettajlle.
  Toinen ryhmä on Romaniasta ja heistä juuri mustalaisväestö on joko kerjäämässä tai myymässä itseään.

  Sitten pornoteollisuus kun Espanjassa on dekriminalisoitu huumeiden käyttö niin lähes kaikki Espanjalaiset nuoret käyttävät hashista ja jotkut siirtyvät muihin aineisiin ja joutuvat huumekauppiaiden orjiksi ja myymään seksiä. Sitten täällä on euroopan vapain homopolitiikka ja nuoret miehet ja pojat joutuvat, ihmiskauppiaiden armoille.
  Suomessa miehet ostavat pornoa joka kuitenkin useimmissa tapauksissa on tuotettu ihmisoikeuksia rikkoen.

  Nyt oli juuri eräs poliitikko jäänyt kiinni seksin ostamisesta 14 vuotiaalta pojalta joka oli narkomaani.
  Poika oli saanut jopa 250€ / kerta ja kummankin kuvat oli päivälehden etusivulla. Tämä siksi, että poliitikko oli oli ostanut alaikäiseltä seksiä ja se on rangaistavaa Espanjan lain mukaan. Täällä asuu paljon Englantilaisia ja Englannissa pedofiilit etsintäkuulutetaan ja heidän kuvansa koristavat myös Espanjan poliisilaitoksen seiniä.

  Minun mielestäni ihmiskauppa ja prostituutio on aina sama asia riippumatta ihmisen iästä tai sukupuolesta, kansalaisuudesta, invaliditeetistä, ihonväristä tai mistään muustakaan ominaisuudesta.

  Kaikista törkeintä on kuitenkin ihmisten välinpitämättömyys tai omien perverssioiden peittely sanomalla minä en osta enkä myy tehköön kaikki muut mitä haluaa.

  Luullen että pornosessiot tietokoneen tai television edessä ovat salaisia. Yhtenä päivänä kaikki tulee kuitenkin julki ja jokainen joutuu vastaamaan teostaan ja sanomisistaan.



  VastaaPoista
 8. Hyvä kysymys! Onko kaikki kaupan? Onko vammaisten elämä kaupan?

  Invalidiliiton tiedote 8.5.14 :

  "Tervetuloa keskustelemaan ja kuulemaan alustuksia aiheesta
  Kansallinen hankintalaki ja vammaisten ihmisten palvelut

  Vammaisalan järjestöt vaativat, että vammaisten ihmisten arjesta selviytymiseen tarkoitetut, säännölliset palvelut irrotetaan uudistettavan hankintalain kilpailuttamissäännösten piiristä. EU:n perussopimus antaa tähän mahdollisuuden, joka on nyt hyödynnettävä kansallisessa lainsäädännön uudistamistyössä.

  Tiedotustilaisuus hankintalain soveltamisen vaikutuksista vammaisten ihmisten jokapäiväisten palvelujen järjestämiseen

  Tilaisuuden järjestävät: Eduskunnan vammaisasioiden verkosto, Vammaisfoorumi ry ja Kehitysvamma-alan asumisen neuvottelukunta (KVANK)

  Aika: 9.5. klo 14-16
  Paikka: Eduskunnan Pikkuparlamentin Kansalaisinfo"

  Invalidiliiton Asumispalvelut Oy (75% omistaa Oy Mobility Finland Ab, jota Invalidiliitto ry hallinnoi) kilpailuttaa edelleen alihankkijoiden järjestämäksi palveluksi tuottamaansa vammaisten palveluasumista.

  Voidaanko tästä vetää johtopäätös, että kuntien toimesta tapahtuva kilpailuttaminen on huono asia, mutta Invalidiliitton toimesta tapahtuva vammaisten palvelujen kilpailuttaminen on ihan hyvä asia?

  Vai käykö Invalidiliitto kampanjaa itseäänkin vastaan?

  Leena

  VastaaPoista
 9. Marja, kerroit aikaisemmin, että asiallisiin kysymyksiin saa vastauksen. Onko edellä esittämäni kysymys mielestäsi asiaton, vai miksi et vastaa.

  Esitän sitten uuden kysymyksen, jos se olisi asiallisempi mielestäsi ja voisit siihen antaa vastauksen.

  Mikä lakipykälä rajoittaa Vasaramäen Validia-asuntojen asukkaiden perustuslain mukaista oikeutta vapauteen? Täällä nimittäin henkilökunnalla on oikeus suorittaa kuulusteluja asukkaiden vieraaksi tulevien henkilöiden suhteen. Onko se Validian toimintatapa kaikissa yksiköissä? Pitäisi olla, koska Päivi Harmaakorpi on minulle sanonut, että ei yksikkökohtaisia säätöjä. Mikä minusta on erittäin ihmeellinen kanta. Jos on 1500 ihmistä, niin heidän tarpeet palveluissa eivät todellakaan ole samanlaiset. Ihan vaan tiedoksi. Voi tietenkin olla, että Harmaakorpi tarkoitti, että säädöt tulevat olemaan yksilökohtaisia, joten eivät siten yksikkökohtaisia. Jotenkin en vaan jaksa uskoa, kun tässä laitoksessa asustelee. Myös Invalidiliiton valtuuston ja hallituksen sekä varsinkin Validiaa hallinnoivan Mobilityn hallituksen näkökulmat kehittämisen suuntaan olisi syytä tuoda julki. Vaikka laiva sitten kääntyisi hitaasi, mutta suunta olisi tiedettävä, nyt näyttää kovin kivikkoiselta tulevaisuudessakin tämä asuminen Validiassa. Vai onko jotain salattavaa?
  Leena

  VastaaPoista
 10. Valdian sivuilla uutisoidaan, että alkaa tuottaa uudenlaista palveluasumista ja Espoossa. Ja tässä uudessa palveluasumisessa asukasvalinnoissa asukkaiden soveltuvuutta asumisyksikköön ennakoidaan yksilöllisellä arvioinnilla. Arvioinnissa painottuu kyky sitoutua riittävissä määrin palveluasumiseen liittyviin sitoumuksiin ja toimintatapoihin.

  Voi, voi...mitähän tuosta pitäisi ajatella. Pitäisikö olla hyvillään, että vihdoinkin laitettu ihan nettiin kaikkien luettavaksi yhtiön tähänkin asti noudattama politiikka, että asukas on se joka sopeutuu hänelle esitettyihin sitoumuksiin ja yhtiön toimintatapoihin ja todeta, että ei mitään uutta siis! Mutta todella paljon kiitoksia avoimuudestanne!

  Vai mitä? Kuvittelin, että Validia tulee uuden toimitusjohtajan myötä kääntämään kurssia kohti nykyaikaista vammaispolitiikkaa, jossa ihminen eli asiakas eli asukas ja hänen tarpeensa ovat keskiössä ja Validia toiminnallaan vastaa niihin. Mutta vielä mitä! Nyt jo ennen asukkaaksi tuloa varmistetaan se, että olet nöyrä ja sopeutuvainen tai sitten asut jossain muualla. Ei sillä väliä missä, kunhan et ole meidän (Validian) toimintaa hankaloittamassa. Tämäkö on tosiaan Invalidiliiton asenne näihin ihmisiin jotka valitettavasti tarvitsevat Validian palveluja?
  Leena

  VastaaPoista
 11. Hei Leena,

  Kiitos palautteestasi!

  Validia Asuminen alkaa tuottaa vuonna 2015 uudenlaista palveluasumista Espoossa, kuten kirjoititkin.

  Uudistuksen myötä ympärivuorokautinen palveluasuminen mahdollistuu myös ns. monidiagnoosiasiakkaille, joiden erityistarpeet ovat monenlaisia ja haasteellisia. Koska jokaisen asiakkaan tilanne on erilainen, on yksilölliset tarpeet arvioitava aina erikseen. Näin voimme varmistua palvelun sopivuudesta asiakkaalle, ja moniammatillinen ja monidiagnoosiasiakkaiden kohtaamiseen erikoistunut henkilöstömme osaa ottaa asiakkaan kaikki tarpeet huomioon. Haluamme taata kaikille turvallisen ja omaan tilanteeseen sopivan asumisen.

  Terveisin,
  Päivi Harmaakorpi
  Toimitusjohtaja
  Validia Asuminen

  VastaaPoista
 12. Mitähän tuo tarkoittaa selkokielellä? Jos esim. monivammainen Matti haluaisi muuttaa tuonne Espooseen, onko hänellä oikeus määritellä esim. milloin haluaa syödä, voiko syödä omia ruokiaan omassa asunnossa, milloin haluaa käydä suihkussa, milloin haluaa ulkoilla? Kuka nämä määrittelee asukas, Validia vai kunta? Säilyykö asukkaalla itsemääräämisoikeus vai onko täysin Validian käskytettävissä?

  VastaaPoista
 13. Mitä tarkoittaa monidiagnoosiasiakas? Monta vammaa ja sairautta? Vammainen ja esim. päihteidenkäyttäjä? Millaista asiakaskuntaa haetaan? Miksei asioista kirjoiteta niin kuin ne ovat ettei tarvitse arvailla? Kuka vammainen ymmärtää tuota sanahelinää? Vai onko tarkoituskin, että kukaan ei ymmärrä?

  VastaaPoista