maanantai 2. joulukuuta 2013

Rahastuksen makua vammaisten pysäköinnissä

Laki turvaa pysäköinnin
Tieliikennelain mukaan poliisi voi myöntää vaikeasti vammaiselle henkilölle tai vaikeasti vammaisen henkilön kuljettamista varten pysäköintiluvan. Luvan myöntää paikallinen poliisiviranomainen sen jälkeen, kun on todettu, että hakijalla on myöntämisen edellytykset täyttävä vamma.

Uusi pysäköintilupa kelpaa kaikissa Euroopan unionin jäsenvaltioissa, mutta Suomessa vammainen saa tehdä tosissaan töitä selviytyäkseen yksityisten pysäköinnin valvojien kynsistä. Lehdissä on käyty keskustelua siitä, että vammaisten pysäköintipaikalle pysäköidään väärin, ts. ilman pysäköintilupaa.

Luvaton pysäköinti vammaispaikoille on vammaisten kannalta harmillista. Väärinpysäköidyt autot estävät tehokkaasti vammaisen ihmisen omatoimista liikkumista. Asiallisen kokoinen ja hyvin aurattu pysäköintipaikka on välttämätön asia pyörätuolin käyttäjille, sauvoilla liikkuville tai kenelle tahansa sitä todella tarvitsevalle.

Onko sinullakin kokemuksia? Kerro!
Kuulin tällä viikolla kaksi uskomatonta uudenlaista tarinaa. Herra X sai viime maaliskuussa valvontamaksun pysäköityään yksityisen palvelutalon pihalla invapaikalle. Sakko oli 60 euroa. Perustelu maksulle oli se, ettei hän ollut käyttänyt pysäköintiluvan lisäksi pysäköintikiekkoa. Pysäköintikiekon käytöstä oli maininta pihan toisessa päässä.

Puoli vuotta myöhemmin mies ajoi samaisen vanhusten palvelukeskuksen parkkipaikalle. Hän oli tarkkana siitä, että nyt ikkunassa näkyisivät sekä pysäköintilupa että parkkikiekko. Kun hän tuli autolleen, oli yksityinen pysäköinninvalvoja jättänyt ikkunaan valvontamaksulapun. Herra X otti yhteyttä yksityiseen pysäköintivalvontayritykseen. Vastaus oli, että tehkää reklamaatio sähköisesti. Kului muutama viikko. Sähköpostissa tuli pyyntö: ”Ottakaa kopio pysäköintiluvasta ja lähettäkää se tänne.” Muutama viikko kului ja herra X sai iloisen yllätyksen. Maksu kumottiin.

Toinen tarina kertoo kaveri Y:stä, joka sai lentokentällä valvontamaksun siitä, ettei hänen pysäköintilupansa alareunassa ollut lupanumerosarja näkynyt valvojalle. Toinen maksu tuli siitä, ettei pysäköintilupa ollut kokonaisuudessaan ikkunassa, vaan osa oli tuulilasin alareunan peitossa.

Valvojilla ei ole ymmärrystä vamman aiheuttamista haitoista
Rahastuksen makua! Ensinnäkin autoa saattaa todellakin ajaa niin vaikeavammainen henkilö, ettei hän ylety siirtämään pysäköintilupaansa keskelle tuulilasia. Ilmavirrat lennättävät lupaa useinkin, eikä sitä vamman vuoksi vain pysty siirtämään. Toiseksi valitusmenettely tapahtuu sähköitse. Kaikilla ei ole tietokoneita. Kolmanneksi parkkikiekon käyttö voi sekin olla huonokätiselle hankalaa. Mitä olisi tehtävä?

Hallitus antoi syyskuussa 2012 eduskunnalle esityksen pysäköinninvalvonnassa avustamista koskevaksi lainsäädännöksi. Tuolloin ajatus oli, että yksityisten yritysten toiminta esitettiin rajattavaksi viranomaisia avustavaksi ja luvanvaraiseksi. Kyllä tilanne on tällä hetkellä aika villiä. Yksityisillä pysäköinninvalvontayrityksillä ei ole osaamista eikä ymmärrystä vammaisuudesta. Tätä hallituksen esitystä on kiirehdittävä.

Sen ymmärtää, että yksityiset pysäköintiyritykset sakottavat väärästä pysäköinnistä invapaikalla, mutta se, että sakotetaan epäasiallisesti vammaisten pysäköintiluvan omistajaa, on kohtuutonta. Yksityiset yritykset tarvitsevat koulutusta vammaisuudesta. Monissa maissa vammaispaikoille pysäköinnistä saa kaksin- tai kolminkertaiset sakot. Suomessakin tulisi siirtyä tähän käytäntöön.

Tähän olisi meilläkin mentävä, vai mitä? Vain näin muutetaan asenteita ja käytännön pysäköintitapoja.

22 kommenttia:

 1. Vielä pahempi minusta on, että niin usein pysäköinti ei ole invapysäköintiluvalla ilmaista. Lain mukaanhan luvalla saa pysäköidä ilmaiseksi yleisellä tiealueella mutta ei yksityisellä pysäköintialueella, jos pysäköintialueen haltija haluaa myös vammaisia rahastaa. Yhä useamman alueet ovat yksityisen pysäköinninvalvonnan piirissä. Esimerkiksi Meilahden sairaalan parkkihallissa ei saa pysäköidä luvalla ilmaiseksi, vaikka se on käytännössä ainut paikka, jossa pyörätuolia käyttävä voi lumiseen aikaan pysäköidä päästäkseen itsenäisesti kulkemaan poliklinikalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on totta ja harmillista on, ettei p-merkillä voi pysäköidä maksutta esim. sairaalan parkkihalliin. Tämäkin asia on nostettava esiin jatkovalmisteluissa. Tilanteessa ei ole ymmärretty sitä, miten vammaisuus hankaloittaa liikkumista talvisaikaan.

   Poista
 2. kuullostaa ihan kuin olisi tapahtunut Tampereella. Mutta ehdotan, jos niistä yksityisistä sakoista välittää, että nostaa oikeusjutun sakottajaa vastaan. Invalidiliitto olisi mielestäni
  velvollinen pyytämään syyttäjää nostamaan ryhmäkanteen sakottajia vastaan. Tai niitä tiloja ja as OYitä vastaan , jotka sallivat pysäköintimerkillä sakottamisen. Ja invalidiliitolla on palkattuna lakimies, kenen velvollisuus on huolehtia tarpeellisista lakimuutoksista.

  Pienin murhe on invapaikoille väärinpysäköidyt autot. Suurempi murhe on "laillinen"
  pysäköinninvalvonnan rosvous.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, tällä hetkellä on kyllä villi tilanne maassamme. Perustuslakivaliokunta on ollut sitä mieltä, ettei yksityiisillä pysäköinninvalvontayrityksillä ole oikeuttaa sakottaa ohi virallisten viranomaisten. Korkeinhallinto-oikeus taas on katsonut, että tuo toiminta on hyväksyttävää oli kyseessä vammainen tai vammaton ihminen.
   Liitossa on tarkoitus heti alkuvuodesta olla yhteydessä oikeus- ja liikenneministeriöön sekä perustuslakivaliokuntaan yksityisiin pysäköintivalvontayritysten ja heidän käytäntöjensä tiimoilta.

   Poista
 3. Olet oikeassa Marja! Jotain tarttis teherä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotain tarttis tehrä ja tullaan tekemään. Täällä olevat esimerkitkin osoittavat sen.

   Poista
 4. Hyvä Marja tuo on tärkeä asia ja toivottavasti saadaan nopeasti asiaan korjaus. Itselläkin on kokemusta yksityisen pysäköinninvalvonnan mielivallasta Helsingissä. Näihin asioihin pitäisi ehdottomasti saada käytäntö, joka on kansainvälisesti käytössä ja laki tulisi tehdä niin selväksi, ettei siinä ole tulkitsemisen varaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nopeaa korjausta asiaan saamme varmasti odottaa. Asian piti olla käsittelyssä jo tämän vuoden alussa. Mitäköhän perustuslakivaliokunnan edustajat kertovat perusteluiksi, kun asia odottaa edelleenkin ratkaisua.

   Poista
 5. Yritin hakea netistä, mutta en löytänyt - mielestäni inva-pysäköintikortilla saa pysäköidä kiekollisilla ja aika-rajatuilla alueilla pidempään - siis ilman aikarajoitusta, josta syystä henkilkohtaisesti en ole kiekkoa koskaan laittanut esille. Yhden sakon olen invakortilla saanut, kun lentokentällä oli kaikki inva-paikat täynnä ja kiskaisin autoni cd-paikalle.. työpäivän jälkeen oli lappu odottamassa - muistaakseni 30€. Tärkeä aihe - kiitos kun nostit asian esille

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Julkisilla pysäköintipaikoilla saa pysäköidä pidemmäksikin aikaa invapysäköintiluvalla. Valitettavasti poliisiviranomaiset eivät ole informoineet vammaisia henkilöitä siitä, että saadessaan uuden invaluvan heidän tulee yksityisillä alueilla noudattaa niillä olevia asetuksia ja määräyksiä. Lentokenttä on juuri tällainen yksityinen alue.

   Poista
 6. Sain virhemaksun: olin pysäköinyt piha-alueelle. Kuitenkin piha sattui olemaan oma piha ja parkkipaikka josta sakon sain oli minun oma parkkipaikka. Reklamoin asiasta ja pysäköinninvalvonta pyysi tuomaan myös invaluvan jotta siitä saadaan kopio. Näin tapahtui ja sakko kumottiin. tullessani oman autoni luo, joka oli pysäköity pysäköinninvalvontatoimiston edessä, niin siinä oli pysäköintisakko: Olin pysäköinyt ilman lupaa siihen. No eiku sakon kanssa sisään takaisin ja lupaa taas kopioimaan! :D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä blogissa olleet kommentit osoittavat, että nyt yksityiset pysäköinnin valvontayritykset saavat tehdä, mitä haluavat piittaamatta mistään. Vielä muistutukseksi, että liitto aikoo alkuvuodesta olla ministeriöihin ja perustuslakivaliokuntaan yhteydessä. Alla on linkki, josta selviää perustuslakivaliokunnan kanta.
   http://web.eduskunta.fi/Resource.phx/eduskunta/ajankohtaista/tiedotearkisto.htx?templateId=5.htx&id=6086&cache=no

   Poista
 7. Invalidiliitto esittää kritiikkiä yksityistä pysäköinninvalvontaa kohti. Edellä olevasta linkistä voi lukea, että kiinteistön omistajalla on oikeus tehdä pysäköinnin suhteen miten haluaa. Invalidiliitto käytti tätä oikeuttaan vuokralaisinaan olevien vammaisten kohdalla pari vuotta sitten. Uuden yksikön yhteyteen ei rakennettu esteettömiä autokatospaikkoja, mutta yksikköön muuttaville luvattiin autopaikka vanhan yksikön katoksesta siihen asti kunnes sen yksikön asukkaat eivät niitä tarvitse. Runsaan puolen vuoden päästä tuli joululahjaksi Invalidliitolta ilmoitus, että autokatospaikat eivät ole enää uuden yksikön asukkaiden käytettävissä. Autot siirrettävä kattamattomille paikoille uuden yksikön pihaan. Perusteluna ei suinkaan ollut vanhan yksikön asukkaiden tarve, joka olisi ollut ymmärrettävää ja sopimuksen mukaista. Perusteena oli, että työntekijät tarvitsevat nämä katospaikat. Muuten ei tänne kuulemma saada ketään töihin.
  Menee ohi aiheen, myönnän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah, hah, ha . Ei saada ketään töihin jos ei ole parkkipaikkaa...
   Jos on hyvä työpaikka, varmaan saadaan pätevää henkilökuntaa.
   Validia ei palkkaa henkilökuntaa, joka puuttuu epäkohtiin talon sisällä. Työsuhteita ei jatketa! Ei ole parkkipaikasta kiinni. Varmaan sana kiirii eikä työntekijät halua edes hakea ko työpaikkoihin.

   Poista
 8. Kunniottamani Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö puhui tänään siitä miten demokratiassa on kanavia, joiden kautta kansalaiset tulevat kuulluksi ilman, että täytyy turvautua henkiseen tai fyysiseen väkivaltaan.
  Koen omalta kohdaltani tämän blogin olevan tuollainen kanava. Joudun nyt, ehkä vastoin hyviä tapoja, poikkeamaan aiheesta. Anteeksi Marja.

  27.12.2013 päivätyllä tiedotteella Invaldiliiton asumispalvelut Oy:n palvelujohtaja Eija Kosunen ja toimitusjohtaja Päivi Harmaakorpi informoivat Asiakastyytyväisyyskysely 2013 tuloksista ja niiden pohjalta valituista kehittämisen kohteista ja keinoista, mm. "asiat avoimeen keskusteluun".
  Kun katson tilannetta Turun Validian näkökulmasta, niin epäilen suuresti keinojen toteutumista käytännössä. Turun Validiassa on painittu viime vuosina vakavien johtamisongelmien parissa näiden valtakunnantasoisten ongelmien lisäksi. Toimitusjohtaja Päivi Harmaakorpi kävi Turussa muutama viikko sitten ja toivoi, että katsotaan eteenpäin. Ymmärrän hänen toiveensa ja näin minäkin haluan tehdä, mitä pikemmin sen parempi. Jalkaväenkenraali A. Ehnrooth on todennut, jos ei tunne menneisyyttä, ei hallitse nykyisyyttä, eikä ole mahdollista rakentaa tulevaisuutta. Joten on pakko katsoa myös taaksepäin ja tähän hetkeen. Se, että palvelujohtaja ja toimitusjohtaja haluavat asiat avoimeen keskusteluun, on todella positiivinen signaali. Mutta niin kauan kun mitään ei tehdä tiedossa olevan, johtoon kitetyvän, ongelman suhteen, niin täysin absurdia kuvitella aloitettavan minkään tasoista avointa keskustelua. Ei käskienkään.
  Henkilövaihdos tai vallan uusjako (valta palveluvastaaville yksikön toiminnasta ja palveluvastaavat suoraan palvelujohtajan alaisuuteen). Tai molemmat. Ja välittömästi, jotta yhteisön paranemisprosessi voi alkaa ja tulevaisuudessa saavutetaan luottamus, jossa avoin keskustelu on mahdollista. Pelon ilmapiirissä, jossa jokaisella sanalla ja teolla lyöt ehkä ns. naulan oman arkkuusi, olet vaiennettu.
  Ja jos nyt sitten katson jo sinne eteenpäinkin, niin asiakaslähtöisen kehittämisen yhtenä edellytyksenä näen nimenomaan joustavan ja yksikertaisen rakenteen (palvelujohtaja-palveluvastaava-asukkaat).

  Olen näköjään jostakin syystä samaistunut rakkaaseen itänaapuriimme, kun en ole tehnyt uudenvuodenlupauksia, vaan esitän sensijaan tässä uudenvuodentoiveita.

  Hyvää alkanutta vuotta 2014 kaikille!

  Leena Yski

  VastaaPoista
 9. Kiitos Leena. Juuri edellä kuvattu tilanne täällä Turussa valitettavasti nyt vallitsee, enkä minäkään näe juuri muita ulospääsyteitä ongelmista kuin nuo, mitkä Leena tuossa kirjoituksessaan mainitsi.
  Hyvä johtajuus ei sulje pois empaattisuutta eikä avustettava- avustaja roolit voi olla esteenä sille, että ollaan myös ihmisiä ihmisille. -puolin ja toisin.

  Kirsi Lainio

  VastaaPoista
 10. Hei ja mukavaa alkanutta vuotta kaikille! Leena, kerrot itse, että poikkeat aiheesta. Olen samaa mieltä. Nyt oli tarkoitus käydä keskustelua vammaisten pysäköintiin liittyvistä ongelmista. Toivon, että blogissani voitaisiin keskittyä niihin aiheisiin, joita nostan esille. Otan vastaan myös uusia ideoita.
  Leena ja Kirsi, asiakasnäkökulmasta huolehtiminen on todella tärkeää. Yhtiön toimitusjohtaja on tiiviisti kiertänyt tutustumassa Validia-taloihin ja -koteihin. On ensiarvoisen tärkeää käydä keskustelua myös hänen kanssaan.
  Hyvä johtaminen on asiakaspalvelun ja työn tekemisen edellytys. Haluamme jatkossakin kiinnittää huomiota siihen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisiko syytä tarttua esille tulleeseen "ideaan", jos on tarvetta keskusteluun, niin sille pitäisi olla kanava. Siis yhtiöllä kanava, jossa keskustelu mahdollista. Jos ensiarvoisen tärkeää käydä keskustelua toimitusjohtajan kanssa, sille keskustelulle pitäisi olla kanava. Sähköpostien lähettäminen ei ole keskustelua.

   Poista
 11. Marja olet tervetullut vaikka tänne Turkuun paikanpäälle. Inva-autopaikat menivät jo henkilökunnalle. Enemmänkin olisi epäkohtia mihin pitäisi puuttua, mutta kukaan ei tee mitään. Mikäli me nyt vaan odotamme, koska nostaisit täällä olevia aiheita keskustelun aiheeksi on tämä talo siinä vaiheessa, että saatte päättää kuka työntekijä sammuttaa valon lähdön takia.

  Terveisin
  Jari Lainio

  VastaaPoista
 12. Olin käymässä Riihimäellä ja kävin apteekissa, mutta invalidin pysäköinti lupa oli jäänyt laittamatta tuulilasiin. Kun olen asunut pääsäntöisesti Etelä Euroopan miljoonakaupungeissa ja niissä on pysäköintipaikat todella tiukassa, enkä ole koskaan saanut sakkoja.
  Pyysin Riihimäen kaupungin pysäköintivalvontaa antamaan anteeksi sakon ja lähetin kuvan vammaisen pysäköintiluvan kummastakin puolesta ja selvityksen siitä että käynti kesti 5 minuuttia ja vapaita paikkoja oli ympärillä vaikka kuinka paljon.
  Kaupungin lakimies Hannu Tuominen joka on entinen pysäköinnin valvoja laittoi vastauksen että se on maksettava tai muuten menee perintään. Riihimäellä potkuttelee potkulaudalla lihava nuorimies ja kirjoittelee sakkoja kaikille siellä pysähtyville.
  Riihimäellä ei ole koskaan ollut pulaa parkkipaikoista, mutta kaupunginjohtaja Seppo Keskiruokasen keinot kartuttaa kaupungin kassaa vaikuttavat, vähintäänkin arveluttavilta. Tiedän asiat koska olin kaupunginvaltuustossa ennen muuttoa ulkomaille.

  VastaaPoista
 13. Ystääväni sai pysäköintisakon Vantaalla Flamingon parkkihallissa, vaikka hänellä oli Invakortti. Pysäköinninvalvojat eivät löytäneet sitä aurinkolipasta, johon se oli laitettu kuminauhalla kiinni. Olisin ysäväni kanssa muten hyväksynyt sakon perusteena kortin huomaamattomuus, mutta kun pysäköinninvalvojat olivat juuri paikalla palatessamma ja minä näytin heille pysäköintiluvan, ei voida vedota huomaamattomuuteen. Emme saaneet mitään kirjallista maksukehoitusta, mutta ystävälleni tuli jonkin ajan kuluttua perintäyhtiöltä maksukehoutus ( uhkauksineen ) maksamattomasta pysäköintivirhemaksusta. Ystäväni ( 78 v ) maksoi sakon hätäpäissään, ettei tule jälkiseuraamuksia. Koska en hyväksynyt tällaista menettelyä, rupesin käymään kirjeenvaihtoa pysäköinninvalvotayrityksen ja perintäyhtiön kanssa.
  Kun lopulta pääsin kontaktiin valvontayrityksen kanssa ja toimitin heille pyydetyt tiedot, jäin odottelemaan jatkotoimenpiteitä. Niitä ei koskaan tullut, sillä sain lukea internetistä, että kyseinen pysäköintivalvontayhtiö on haettu konkussiin. Että sillä lailla meillä täällä pääkaupunkiseudulla.

  VastaaPoista