perjantai 18. toukokuuta 2012

Avoimille työmarkkinoille

Viime viikolla luin Helsingin Sanomista erään toimitusjohtajan kommenttia siitä, miten suomalaisten olisi aika lopettaa sohvalla löhöily ja ryhtyä tekemään töitä. Ihmisillä on kuulemma aivan liian paljon vapaa-aikaa ja eläköityminen tapahtuu liian varhain.  Jaa-a. Vaikka halua olisikin, ei työpaikkaa aina löydy. Suomessa vammaisten työllistymisaste on varsin alhainen, vain 17-20%. Aivan liian moni vammainen nuori ihmettelee, miten oikein pääsisi ensimmäiseen kesätyöpaikkaansa. Nythän työpaikkoja luulisi löytyvän kaikille, kun Suomessa on kolmen vuoden päästä kaiken kaikkiaan 72 000 työntekijää vähemmän kuin nyt. Kaikkia tarvitaan!
YK:n yleissopimuksen artikla 27 muistuttaa, että vammaisilla henkilöillä on oikeus tehdä työtä yhdenvertaisesti muiden kanssa. Oikeus työhön on perusoikeus ja jokaisella on oikeus toimeentuloon. Kaiken lisäksi työvoima on maassamme julkisen vallan suojeluksessa. Olen ollut kahdessa seminaarissa, joissa työministeri Ihalainen on ilmoittanut tahtotilanaan olevan nostaa maamme työllisyysaste 72%:iin vuonna 2015. Työllisyysasteen nostaminen nostaa varmasti myös vammaisten työllistymisastetta. Hän kertoi seminaarissa, että haavoittuvia ryhmiä ovat peruskoulunsa päättäneet nuoret, yksinhuoltajaperheistä tulevat nuoret ja maahanmuuttajanuoret. Hieman emmittyään hän lisäsi listaan vammaiset nuoret. Toivottavasti nuorisotakuu koskee myös vammaisia nuoria. Ihalainen lupasi poistaa termin vajaakuntoinen. Loistavaa!
Invalidiliiton tämän vuoden yksi painopisteistä on vammaisten nuorten työllistymisen edistäminen. Vammaisten henkilöiden työllistyminen avoimille työmarkkinoille on edelleen vaikeampaa kuin muiden kansalaisten. Suomessa on noin 200 000 eri tavalla vammaista henkilöä, joista noin puolet haluaisi olla mukana työelämässä, ainakin osa-aikaisesti. Silti vain kolmannes vammaisista on ollut töissä kuluneen kahden vuoden aikana, vaikka iso osa heistä on työkyvyltään hyvässä tai jopa erinomaisessa kunnossa (Laiho, Hoppanen, Latvala, Rämö 2010). Alhainen työllisyysaste ei merkitse sitä, että vammaiset ihmiset  olisivat haluttomia tai kyvyttömiä työhön. Työmarkkinoiden rakenteelliset ja asenteelliset esteet vain ovat tukkineet vammaisten ihmisten tien työmarkkinoille.  
Tänä päivänä työnhakijan pitäisi olla kyvykäs ja monia taitoja omaava. Miten ihmeessä vammainen nuori vakuuttaa työnantajan osaamisestaan, työ- ja oppimiskyvystään ja siitä, että muutenkin hän on kaikin puolin soveltuva tehtävään?  Kun työnantaja työllistää vammaisen tai osatyökykyisen, hänellä on mahdollisuus saada palkkatukea tai työolosuhteiden järjestelytukea. Tämä on positiivista erityiskohtelua, joka työnantajien pitäisi hyödyntää. Toisaalta, jotta työnantaja voisi saada erilaisia tukia, kyvykkäänkin työhakijan on todistettava olevansa vajaa tai osoitettava, että hänellä on rajoituksia työssä. Ristiriitaista vai mitä?
Olen ollut pitkään esimiehenä ja itse asiassa pyrkinyt aina ”räätälöimään” työn kuin työn niin, että työntekijä voi käyttää omat vahvuutensa täysimääräisinä työssä, päästä loistamaan. Moni pitkään työssä ollut työntekijä saa erilaista kremppaa ja vaivaa. Työkyvyttömyys voi uhata. Silloinkin pyritään räätälöimään työ työntekijälle sopivaksi, jotta hän jaksaisi mahdollisimman pitkään lähemmäs eläkeikää. Samaa yksilöllistä räätälöintiä tarvitsee moni vammainen työpaikassaan. Jokaisen ihmisen työllistäminen kannattaa, ja se on nähtävä investointina, ei kustannuksina.
Ministeri Ihalainen sanoi, ettei työnantajilla ole asenteellista vammaa. Jos ei ole kyse asenteista, onko sitten kyse tietämättömyydestä, kun maassamme niin harva vammainen on työssä? Elämäni varrella minullakin on monia kokemuksia, jotka kertovat työnantajien erilaisista suhtautumistavoista. Millaisia ovat hyvät ja huonot kokemuksesi?
Invalidiliitto on mukana monen muun järjestön kanssa Lihastautiliiton koordinoimassa Reilu Rekrytointi -hankkeessa. Hankkeen tavoitteena on lisätä vammaisten ja pitkäaikaissairaiden työllistymistä edistäviä asenteita sekä parantaa vammaisten työmahdollisuuksia. Työnhakijat saavat mahdollisuuden esitellä itsensä sähköisen median kautta. Työnantaja saa järjestön tuottamaa tietoa vammaisista ihmisistä työelämässä. Käy lukemassa http://storify.com/Reilu_rekry
Muutama viikko sitten Kärkimedia järjesti seitsemännen kerran Young Lions Finland 2012 -suunnittelukilpailun. Kärkimedia edustaa Suomessa maailman arvostetuinta Cannes Lions -mainoskilpailua, jonka yksi osa on nuorille mainonnan suunittelijoille tarkoitettu Young Lions Finland. Kilpailu on yksi tunnetuimia mainosalan kilpailuja. Kilpailussa tarvitaan aina asiakas, jolle töitä tehdään. Tällä kertaa Kärkimedia valitsi Invalidiliiton!  Kilpailuun osallistuvien tehtävänä oli edistää vammaisten nuorten työllistymistä vaikuttamalla yritysten ja työnantajien asenteisiin. Voittajat lähtevät Cannesiin, ja liitto voi hyödyntää kilpailijoiden työt. Tämä oli oivallinen tapa tuoda esiin tärkeää yhteiskunnallista asiaamme. Voittajat julkistetaan Helsingin Sanomissa 22.5. Jään mielenkiinnolla odottamaan tuloksia.

2 kommenttia:

 1. "Olen ollut pitkään esimiehenä ja itse asiassa pyrkinyt aina ”räätälöimään” työn kuin työn niin, että työntekijä voi käyttää omat vahvuutensa täysimääräisinä työssä, päästä loistamaan. Moni pitkään työssä ollut työntekijä saa erilaista kremppaa ja vaivaa. Työkyvyttömyys voi uhata. Silloinkin pyritään räätälöimään työ työntekijälle sopivaksi, jotta hän jaksaisi mahdollisimman pitkään lähemmäs eläkeikää. Samaa yksilöllistä räätälöintiä tarvitsee moni vammainen työpaikassaan. Jokaisen ihmisen työllistäminen kannattaa, ja se on nähtävä investointina, ei kustannuksina."

  Löysin blogisi vasta hetki sitten. Eutanasia-kirjoituksesi ja sitä seurannut kommenttiketju sisälsi paljon tärkeää asiaa. Koska siellä tuli esiin myös ja etenkin riittämätön kivunlievitys, ei minulla ole asiaan tällä erää sanottavaa.

  Tuossa yllä lainaamani ote "Avoimille työmarkkinoille" -postauksestasi on sekin vallan terve kommentti nykyiseen työmarkkinapolitiikkaan.

  Tulen seuraamaan hyvin mietittyä ja kirjoitettua blogiasi jatkossakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, mukava kuulla. Toivon tietysti, että ihmiset uskaltautuisivat kommentoimaan ja esittämään erilaisia näkemyksiä.

   Poista