keskiviikko 15. helmikuuta 2012

Liitto median pyörityksessä

Olen päässyt läheltä seuraamaan, miten sosiaalinen media toimii. Tuttua ovat monet uudet viestinnän työkalut, jotka antavat viestinnälle uudenlaiset mahdollisuudet.

Invalidiliitto on ollut toistuvasti MTV 3:n 45 minuuttia -ohjelmassa, joka on käsitellyt mm. Invalidiliiton Asumispalvelut Oy:n voittoa sekä sitä, mihin tuo voitto käytetään. Ohjelmassa tuotiin esiin myös kahden vaikeavammaisen nuoren naisen palveluasumisessa ilmenneitä puutteita. Facebook-sivuilla ja blogeissa on pohdittu, onko liitolla oikeutus esteettömään toimitaloon, on ihmetelty taideteosten ostoa ja puheenjohtajan ulkomaanmatkoja. Uutta minulle on ollut se, että asiat voidaan huoletta irrottaa asiayhteyksistä ja esittää tarkoitushakuisesti. No, tämä taitaa olla tätä päivää.

Liittoon on kohdistunut kova ryöpytys. Miltä on tuntunut? Vedettyäni pari kertaa syvään henkeä olen yrittänyt katsoa asioita toimittajan näkökulmasta. Oliko ohjelmista ja käydystä keskustelusta hyötyä? Jo vain. Seuraaviin toimiin on ryhdytty:

Asumispalvelut Oy:ssä on edelleen kehitetty asiakaspalvelujärjestelmiä. Koko liittokonsernissa voi netissä antaa palautetta ja vastauksen saa kolmessa päivässä. Asukkaan palvelutarve tarkistetaan puolivuosittain ja siitä informoidaan kuntaa kirjallisesti. Syksyllä pilotoidut asiakasraadit on suunnitteilla jokaiseen Validia-yksikköön. Näin asukkaat ovat itse osallistumassa asumisensa kehittämiseen. Oma käsitykseni on, että palautteen antamista voi vieläkin kehittää osallistavampaan suuntaan. Perinteiset palautteet eivät yksinään riitä, koska monien on helpompaa antaa palautetta vaikkapa keskusteluryhmissä. Myös Vammaisten ihmisoikeuskeskus VIKEn suunnittelema vertaisarviointi voi tuoda uutta kehittämiseen.

45 minuuttia -ohjelmien jälkeen syntyi vilkasta keskustelua sosiaalisessa mediassa. Lukiessani aiheeseen liittyvää blogia ja Facebookia pohdin, onko niin, että mitä tahansa voi sanoa asioista ja ihmisistä, kun sanoistaan ei joudu vastaamaan. Tämä puoli hämmästytti minua eniten. No, joka tapauksessa vilkas keskustelu toi esiin sen, miten vähän Invalidiliiton toiminnasta loppujen lopuksi tiedetään. Keskusteluissa nostettiin esiin tarve kuvata ja raportoida toimintaa avoimesti myös lukujen muodossa. Tämä vaatimus kuuluu yritysmaailmaan, mutta istuu vallan mainiosti myös moderniin järjestöön. Oppi otetaan heti käyttöön. Teemme uudenlaisen vuosikertomuksen, jossa raportoidaan entistäkin tarkemmin toiminnan taloudellisista tuloksista ja sosiaalisista saavutuksista.

Uusi 45 minuuttia -ohjelman mainos kertoo Ystävänpäivänä: ”Vuosikymmeniä kestänyt avustaminen on muokannut hyväntekeväisyysjärjestöstä instituution, jonka koneistoa pyörittää jo yli 2000 työntekijää.” Tutkimusten mukaan kansalaiset luottavat nykyisin toisiinsa enemmän kuin instituutioihin. Järjestöt ovat tärkeitä yhteiskunnallisia vaikuttajia ja nyt niiden rooli on muuttumassa. Yhteiskunnassamme on myös uudet sukupolvet, joilla ei ole perinnettä järjestöissä olosta. Järjestöt eivät yksinkertaisesti kiinnosta. 75-vuotias järjestömmekin kaipaa jatkuvaa uusiutumista. Invalidiliitto on vuosien myötä kasvanut suureksi. On aika pohtia jopa sitä, onko aika luopua asumispalveluyhtiöstä? Tarvitseeko liitto yhtiötä? Mitä hyötyä yhtiölle on aatteellisesta järjestöstä? Järjestön tehtävä on eräiltä osin suoritettu loppuun. Invalidiliitto, joka on kansalaisjärjestö, on aikanaan kehittänyt palvelutaloverkoston vaikeavammaisten asumisen tarpeisiin. Lisäksi se on käynnistänyt selkäydinvammaisten ja aivovammaisten kuntoutuksen, koska sitä ei kukaan muu aikanaan tehnyt.

45 minuutin mainoksessa käytetään työntekijöistä termiä ”koneiston pyörittäjät”. Ikävästi sanottu, koska valtaosa 2000 työntekijästä toimii vaikeavammaisten ihmisten käsinä ja jalkoina. Esim. kolareissa ja sukellusonnettomuuksissa vaikeasti vammautuneet nuoret ihmiset eivät yksinkertaisesti pärjää ilman monenlaista avustamista Käpylän kuntoutuskeskus Synapsiassa. Vaikeavammaiset asukkaat ovat puolestaan valinneet asumismuodokseen palvelutalon, koska tarvitsevat vammansa tai sairautensa vuoksi avustamista vuorokauden eri aikoina. Tuntuu kohtuuttomalta verrata työntekijöitä koneiston pyörittämiseen.

Mikä on se tärkeä voima, joka vie meitä eteenpäin? Mielestämme vammaisilla ihmisillä on oltava yhtäläiset perus- ja ihmisoikeudet. Tähän kuuluu mm. oikeus liikkumiseen, perheeseen, opiskeluun, työhön, harrastuksiin ja osallistumiseen. Yhdessä olemme enemmän.

155 kommenttia:

 1. Nyt kun on saatu kommee taloo pystyyn hesaan ja kaikki loistavaan kuntoon.
  Pitäisi alkaa kunnostaa validia-asuntoja oikein kunnolla ( iso rahareikä ). Liitto on valmis luopumaan asumispalveluyhtiöstä. Toisin sanoen myydään koko asumispalveluyhtiö pois isosta hinnasta. Rahat tietenkin ottaa liitto itselleen. Näinköhän on aikomus.

  VastaaPoista
 2. Synapsiasta olisi voinut ohjelma kertoa enemmänkin. Nykyisin Synapsia toimii täysin vakuutusyhtiöiden ikeessä ja siitä kärsii vammautuneet. Monta tuttua lääkäriä ja terapeuttia on jo jättänyt uppoavan laivan.

  VastaaPoista
 3. Eilinen Tuomisen haastattelu antoi kyllä sellaisen kuvan toiminnasta, että mielestäni liitossa on nyt mietittävä onko teillä oikeat henkilöt oikeissa paikoissa. Nyt olisi varmaan tehtävä johtopäätöksiä siitä, onko johdolla luottamusta. Haastattelun sisältö oli suorastaan vaikeavammaisia pilkkaava ja on suorastaan käsittämätöntä, että Tuominen kertoi ettei liiton vahvimpia osaamisalueita ole "eettisyys" - siis toisin sanoen ei voi vähempää kiinnostaa millaisilla arvopohjilla ja miten asioita tehdään. Hävetkää!

  VastaaPoista
 4. Varmaan myös raha-automaattiyhdistyksen kannattaisi katsoa vähän tarkemmin, mihin avustusmiljoonat työntää. Viikon parin takaisessa rahanjaossa Invalidiliitolle napsahti 2 449 000 euroa. Jo sillä matkailee ja viettää makeaa elämää. Liekö lisäksi annettu pelirahoja jollekin bulvaanille.
  Nyt äkkiä joku viisas opettamaan sitä etiikkaa. Vai onko toivoton opetustehtävä?

  VastaaPoista
 5. Aika ihmeellistä, että tämä yksi sama täti on näköjään jokaisessa ohjelmassa esittämässä kritiikkiään. Pitääkö paikkansa, että hän ei ole edes jäsen eikä poikakaan asu Validian yksikössä? Tuntuu naisella kuitenkin olevan kovasti kaunaa liittoa ja Pekka Tuomista kohtaan, miksiköhän. Vai onko kyse suomenruotsalaisten keskinäisestä valtamittelöstä?

  Kovasti kummastuttaa myös se, miksi vanhemmat puhuvat aikuisten lastensa puolesta. Sekö on jotenkin ylevää? Vaikka kyseessä on vaikeavammainen ihminen, ei se tarkoita, että hänellä ei olisi omia ajatuksia.

  Entäs tämä Oulun yhdistyksen puheenjohtaja sitten, ei ainakaan näyttänyt olevan edes vammainen henkilö. Miten se on mahdollista?

  Oltiin mitä mieltä tahansa Pekka Tuomisesta, niin keskiviikon ohjelma oli kyllä journalistisesti surkea. Jos tämä on "tutkivaa journalismia", niin voi miten alas journalismi onkaan mennyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, valitettavasti kaikki vammaiset ihmiset eivät istu pyörätuoleissa tai liikuntarajoitteet eivät näy päälle päin.

   Kyseinen Oulun yhdistyksen pj on ollut vammaisaktiivi usean vuosikymmenen ajan ja tehnyt työtä vammaisten kanssa ruohonjuuritasolla. Haastattelusta oli leikattu ohjelmaan vain ainoastaan yksi negatiivinen kommentti ja kaikki positiivinen sanottava liitosta oli jätetty pois.

   nimim. Oululainen vammaisaktiivi

   Poista
 6. Eettisen ajattelun pitäisi mielestäni olla Liiton peruspilari numero yksi.
  Hyvä, että asioista keskustellaan....vaikka julkisestikin.
  Pekka Tuomisen käytös on viime vuosina ollut huonoa, alkoholin käyttö ja siihen liittyvät sivuilmiöt selkeästi häirinneet hänen toimintaansa puheenjohtajana. Miksi, esim. järjestöpäivillä hänet päästettiin pitämään alkupuheevuoroaan selvästi humaltuneena. Fiksua olisi ollut ohjata hänet lepäämään ja selviämään. Kyllä näin näkyviin ongelmiin pitäisi liiton hallituksen itsensä puuttua....ettei sitten asioita tarttisi näin julkisuudessa Liiton maineen kustannuksella ruotia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puheenjohtajan käyttäytyminen haastattelussa oli toisia ylenkatsovaa, pröystäilevää ja moukkamaista. HArmillista, että noin hyvä ja tärkeä asia saa julkisuudessa noin epäasialliset kasvot. Katsojalle välittyi puheenjohtajan vallan päähän nousu ja näin hänet jo Eläinten vallankumous-kirjan Napoleon-sikana. Kaikki varmasti osaavat erottaa tärkeän asian vammaisten hyväksi, mutta harmillista, että vallan kahvassa kiinni olevat tekevät tuosta asiasta oman ykköskorokkeensa. Itsekin Käpylän aikana siellä työskennelleenä tiedän vammautuneiden hädän ja aseman. Tuomisen elämä taitaa olla eri planeetalta, nimeltä Minäminä!

   Poista
 7. Fiksua olisi ollut jo tuolloin antaa Tuomiselle lähtöpassit. Mitä luulette mitä tapahtuisi jos Nokian toimitusjohtaja taiu minkä tahansa yrityksen johtaja esiintyisi humalassa seminaarissa. Hyssyteltäisiinkö asiaa vai olisiko edessä johtajan vaihto? Erityisen moitittavaksi asian tekee se, että tässä tapauksessa Tuominen matkailee ja mitä ilmeisimmin myös naukkailee veronmaksajien rahoilla, siis niillä joilla tulisi edistää vammaisten asiaa. Niitähän RAY:n rahat loppupelissä ovat.

  VastaaPoista
 8. Marja Pihnala, sanot "Mielestämme vammaisilla ihmisillä on oltava yhtäläiset perus- ja ihmisoikeudet."

  Miten suhtaudutte Invalidiliitossa kehitysvammalain §42. Se antaa sääntelemättömän vapauden käyttää kehitysvammahuollossa pakkokeinoja. Niinpä ylilääkityksestä onkin muodostunut samanlainen suuri ongelma kuin vanhuksilla.

  Onko Invalidiliitto ajanut tämän epäkohdan korjaamista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Invalidiliiton sääntöjen 2§:n mukaan liitto ajaa fyysisesti vammaisten ihmisten asioita.Kysymyksesi koskee Kehitysvammalain 42§. Tämä pykälä liittyy vahvasti YK:n vammaissopimuksen artiklaan 14, joka käsittelee vammaisen henkilön turvallisuutta ja vapautta.

   Artiklassa todetaan, että sopimusosapuolet varmistavat, että vammaiset henkilöt yhdenvertaisesti muiden kanssa nauttivat oikeutta henkilökohtaiseen vapauteen ja turvallisuuteen eivätkä joudu laittoman tai mielivaltaisen vapaudenriiston kohteeksi. Vammaisuuden olemassaolo ei missään tapauksessa oikeuta vapaudenriistoon.

   §42 on ehdotettu muutettavaksi osana laajempaa itsemääräämisoikeuden rajoittamista koskevaa ihmisoikeuskysymystä. Kehitysvammalaissa säädetään siten, että erityishuollossa olevaan henkilöön saadaan soveltaa pakkoa vain siinä määrin kun erityishuollon järjestäminen tai toisen henkilön turvallisuus välttämättä vaativat.

   Kehitysvammajärjestöt ovat paneutuneet syvällisemmin ko. pykälään ja muutosesityksiin. Invalidiliiton asiantuntijat ovat kommentoineet tätä muutosta myös erilaisissa taustaryhmissä.

   Otat esille tärkeän asian, koska itsemääräämisoikeuden vahvistaminen ja rajoittamista koskevien säännösten uudistamistarve on ilmeinen. Tällä hetkellä itsemääräämisoikeuden rajoituksista ei ole olemassa kaikenkattavaa lainsäädäntöä. Ihmisoikeuskeskus VIKEn lausunnossa todetaan:esimerkiksi kehitysvammalain pakon käyttöä koskevat säännökset ovat ympäripyöreitä ja usein itsemääräämisoikeuden rajoituksista laaditut asumisyksikköjen ohjeistukset perustuvat käytännössä muodostuneisiin villeihinkin toimintakäytäntöihin.

   Invalidiliitto on ollut mukana kommentoimassa itsemääräämisoikeuden vahvistamista ja rajoittamista koskevia säännöksiä Suomen Vammaisfoorumin kautta. Liitto on yksi Vammaisfoorumin 28 jäsenjärjestöstä. Vammaisfoorumin puheenjohtaja oli 14.2.2012 sosiaali- ja terveysministeriön järjestämässä kuulemistilaisuudessa. Asiaa ovat myös kommentoineet vammaisten ihmisoikeuskeskus VIKE ja Ihmisoikeusliitto.
   Valtakunnallinen vammaisneuvosto, jonka puheenjohtaja olen, on kuullut aiheesta asiantuntijoita.

   Poista
  2. Kannattaisi rivijäsentenkin olla selvillä, miten vaikutetaan ja miten vaikeaa polittisessa järjestelmässä on saada aikaan muutoksia, ei kestänyt kuin 14 vuotta LUE neljätoista vuotta saada hyvinvointi Suomessamme henkilökohtainen apu subjektiiviseksi oikeudeksi. Tervetuloa kokeilemaan, miten helppoa se on! Nostan hattua liiton arvokkaalle työlle ja pyydän kaikkia huomioimaan, että yksittäisen ihmisen käytös ja toiminta on aina hänen vastuullaan; toisen puolesta et voi tehdä ja toimia, ellei hän itse halua ja on tässä maassa muitakin vahvoja persoonia eri tehtävissä ollut kuin yksi järjestän puheenjohtaja, Jos yksi tai kaksi toimii väärin, ei se tarkoita että koko systeemi ja toiminta olisi päin mäntyä, ei niin ollenkaan, mutta kun meillä suomalaisilla (= lue erityisesti eräs naispuolinen toimittaja) on niin hitonmoinen sensaatiohakuisuuden hinku että kait hän oikein yhteiskunnallista sädekehää päälleen yrittää hankkia Onhan näitä rötösherrojen jahtaajia ja henkselin paukuttajia nähty maailman sivu, no paljonko paremmaksi on tämä maa tullut ??? kysyn vaan?? Jos heidän avullaan tämä maa ja maailma korruptiosta ja vallan sokaisemista ihmisistä korjaantuisi, niin mikäpä siinä, mutta vesiperä on tullut jahdin jos toisenkin jälkeen.
   Katsotaan ja kerrotaan, niinkuin asiat ovat. Kilpailulainsäädäntö taitamattomine ohjeiden laatijoineen (=lue itse vammattomia ihmisiä, jotka eivät yksinkertaisesti ymmärrä, mistä yksilöllisessä palveluntarpeessa on kyse. Ei ole kahtasamanlaista ja kilpailutus edellyttäisi että olisi yhteismitalliset mittarit, jotka pätivisivät kaikkien kohdalla. Kun tavoitteena on huutolaismeininki eli kuka halvimmalla hoitaa, niin kyllä siinä yksi Invalidiliiton kokoinenkin järjestö saa kulkaa tehdä kaikkensa, eikä silti onnistu kuin aivan tolkuttoman työmäärän kautta. Tulkaa kokeilemaan ja tekemään tätä työtä ja puhukaa sitten vasta. et voi tietää, mitä on kulkea toisen mokkasiineissa ennenkjuin olet itse kokeillut (vanha intiaaniviisaus ja niin taivahan tosi!!!

   Poista
  3. "Et voi tietää, mitä on kulkea toisen mokkasiineissa ennenkuin olet itse kokeillut"

   Muutama vuosi sitten Raimo Lindberg jossain kahvipöytäkeskustelussa ylpeänä kertoi kuinka vaikutusvaltainen järjestö Invalidiliitosta on tullut. Se että henkilökohtaisen avun (henkilökohtainen avustaja) saaminen sujektiiviseksi oikeudeksi kesti on valitettavaa, mutta nyt se sitä on. Ollaan siitä tyytyväisiä. Harmi vaan, että kiihkossanne olette unohtaneet ne vammaiset, jotka tarvitsevat enemmän kuin henkilökohtainen apu voi antaa. Olisi ollut toivottavaa, että lakia muutettaessa olisi tullut jollakin tavalla varmistettua vaikeavammaisten palveluasumisen asema suhteessa sitä tarvitseviin henkilöihin. Että se niistä mokkasiineista.

   Poista
 9. Invalidiliitto on syntynyt 1938 eri alueiden yhdistyksistä alunperin hyväntekeväisyys periaatteella. Invalidiliiton tulee toimia vain ja ainoastaan vammaisten ihmisten edunvalvojina ja heidän hyväksi, sitä varten liitto on. Kaiken tuotteistamisen huumassa tämä perusasia on tupannut unohtumaan.

  Jokikinen vammainen ihminen palveluyksiköissä jne. on HUOM ! yksilö.

  Ja, jokaista ihmistä tulee kunnioittaa,kohdella yksilönä joilla on oma identiteetti, elämänhistoria, tavoitteet, toiveet joka päivä kaikessa arjessa,edelleenkin, kuten meillä kaikilla. Nämä edm. asiat eivät ole toimineet yhtiöittämisen jälkeen. Eivätkä ne kohtaa arjessa,siellä vammaisen omassa asunnossa asumispalveluyksiköissä. Millä mittareilla mitataan ihmisen hyvinvointi? OY:ssä ne mitataan taseessa raakoina numeroina, euroina eli tuottona kirstussa.

  Jos tuottaminen pitää olla tehokasta ja vielä myös sijoittajille jakaa osinkoja. Niin se on mahdoton yhtälö antaa laadukkaalle edm. yksilötason palvelulle ja tuetulle yksilötason elämän hallinalle. Kun pitää olla tehokas ja tuottava, kuka on silloin se suurin kärsijä. Vammaiset, jotka ovat sen raadollisen tuottamisen välikappale jolla euroja taotaan Validia OY:n
  ( Invalidiliitto) kassaan ja osinkoina sijoittajille. Eli kärsijät ovat :

  1. Asiakkaat / asukkaat. Omaiset ja lähimmäiset
  2. Henkilökunta, jota on ajallisestikkin liian vähän huomioimaan vammaisen ihmisen yksilöllisiä tarpeita,toiveita, kehittymistä, tukemista, hyvä kun perushoito ehditään tekemään.

  Asumispalvelukokeilun jälkeen tapahtuu suuri pudotus karuun arkeen vammaisella ihmisellä. Jos jäät asumaan mahdolliseen yksikköön. Saat vain sen vältämättämättömimmän avun, se on päivä kerrallaan elämistä, ilman sen suurempia virikkeitä jossa ei huomioida yksilö ja jota yksistään päivätoiminta ei pysty tarjoaamaan millään mittareilla mitattuna.Toimintaterapia ja fysioterapia ovat erikseen tästä.

  Pitää kuitenkin muistaa, aiheellinen kritiikki ei synny tyhjästä vaan olemassa olevista tosiasioista. Kritiikki, sitä pitä osata ottaa vastaan, mutta V******** ei tarvitse kenenkään kuunnella.

  Nyt on niin, että ongelmia ja puutteita on. Mutta Invalidiliitto käytttää jälleen kerran kaiken energian itsensä toimintamallien ja pintyneiden tapojensa puolustamiseen, myöntämättä olemassa olevia selviä puutteita ja ongelmia.

  Se, että aina yrittää puolustaa omaa toimintaa itselle edulliseksi, selittelemällä tai verhoilemalla sen jonkin asian taakse. Kuten nyt on käynyt. Ainoa keino on Invalidiliiton johdon laitettava nöyrästi työhaalarit päälle ja kelattava / jalkauduttava kentälle, sinne jäsenten ja vammaisten ihmisten arkeen. Siellä ne silmät oikeasti avautuvat. Kuunnella nöyrästi mitä siellä ihmisillä on mielen päällä. On eri asia kuunnella, kuin tulla kuulluksi.

  Alunperinkin, vaikka verottaja vaati yhtiöittämistä olisi Invalidilltto ja Validia Oy pitänyt pitää täysin erillään ja siihen kun lisätään vielä eri sijoittjat.Niin yhtälö on nurin kurinen. Sekä potensiin kaksi, edm raskas ja konservatiivinen, kaavoihin kangistunut hallinto- ja sen toimintamallit monilta osin. Jotka pitäisi päivittää vihdoin ja viimein edes 2000 luvulle.

  Ihminen on itsessään arvo ei euro. Miten ne Invalidiliiton arvot nyt menikään; Ihmisarvo, luotettavuus, rohkeus, oikeudenmukaisuus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoituksessasi on joka sana täyttä totta.
   Toivottavasti nyt vihdoinkin mainitsemasi epäkohdat suostutaan myöntämään ja oltaisiin valmiita kehittämään toimintaa ehdottamaasi suuntaan.
   Vanhat toimintamallit voivat toimia ja toimivatkin paremmin kuin kehittämishuumassa tehdyt uudistukset.

   Poista
  2. Aimo O. Aaltonen teki suuren ja merkittävän työn liiton hyväksi. Palvelutalot rakennettiin yksilöitä kuunneltiin jne.

   Missä on ihmisistä välittäminen? Eurotko ne on tulleet liitossa tärkeämmiksi.

   Poista
  3. Arveletteko, että liitto on pyytänyt tätä kilpailutusta ja suostunut ilosesti nyökytellen tähän rumbaan. työ on aina tekijänsä näköistä. vaikka olisi kuinka hyvä johtaja, ei h'n saa uppiniskaista ja arvoiltaan täysin vääränsorttista ihmisistä muuttumaan ymmärätäväks ilähimmäisen auttajaksi, jos ei kasvu tapahdu yksilössä itsessään; ei myöskään kiroileva ja sylkevä asiakas, joka V*****nuksissaan tekee kaikki temppunsa taida oikein ymmärtää, mitä kaikkea hänen temppuilunsa voi vaikuttaa vaikeavammaisten asemaan tässä maassa - valitettavasti. Annetaan kulkaa kaikki nämä rahat, mitä on käytettävissä vammaisille itselleen ja katsotaan, miten solidaarisia he osaavat olla toisiaan kohtaan, vaikka alkaako luokka- ja paremmustaistelu sielläkin, et kuka on oikeasti sitten vammainen ja kuka ei, Järjestelmä tässäkin synnyttää kateutta ja siinä yhden yksittäisen järjestön vaikuttamismahdollisuudet on kuin hyttysen paska itämeressä, jos oikein iso mylly pyörähtää sailaksen vauhtiin. sepä vielä nähdään .... kyllä silloin ollaan valmiit huutamaan liittoa apuun, mutta eipä taida se aika olla ihan vielä. Molemmin puolin voi sanoa, et aina voi sanoa, mitä ajattelee, kunhan ensin ajattelee, mitä sanoo. kovin pienillä tiedoilla ei kannata näissä asioissa pullistella ja liitossa jos jossain asiat osataan, sori vaan kaikille nälvijöille ja jäsenistön polkemisesta syyttäville:; tehkää se vallankumous, kun niin hiton taitavia olette. ei muutaku hommiin siitä..... khyllä teille tilaa annetaan, mut varautukaa siihen, et homma ei ole aivan helppoa. On helppo arvostella, mutta taito on sanoa, miten asiat tehdään toisin, positiivisesti ja vaikuttavasti, odottelen innolla t aktiivi vapaaehtoinen

   Poista
 10. Invalidiliiton johtaja ei TV-esiintymisellään ainakaan vähentänyt tiedotusvälineiden nostamia epäilyksiä, vaan esiintyi päinvastoi ylimielisesti.

  Tässä syntyy vaikutelma, että liitto on toiminut niin kauan omilla voimillaan, että se on erkaantunut tavallisten vammaisten elämästä. Siitä on tullut kuin Suomen julkinen sektori, joka pyörii oikein hyvin ilman jäseniään tai asiakkaitaan, ihan vain pyöritellessään omaa toimintaansa matkoineen.

  Liiton maine voidaan vielä pelastaa, jos johto pistetään uusiksi.

  VastaaPoista
 11. Hei, miksi kukaan ei kirjoita omalla nimellään? Ollaan sitten Invalidiliiton puheenjohtajasta ihan mitä mieltä tahansa, niin liitto sinänsä edistää vammaisten ihmisoikeuksia on aina ajanut! Jotain on kuitenkin vialla, kun jäsenet keskustelee liiton ongelmista median kautta nimettöminä eikä ole vaikuttamassa yhdistyksissa.

  Minä näen tässä uuden mahdollisuuden siihen, että jäsenet menee vaikuttamaan Invalidiliiton linjaan, palveluihin- ja henkilövalintoihin paikallisiin yhdistyksiin osallistumalla aktiivisesti toimintaan.

  Puskista huutaminen ja syyllisten etsiminen on jostain syvältä, sillä ei edistetä yhtään mitään.

  Alkoholiongelmainen on ohjattava hoitoon oli hän missä asemassa hyvänsä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tosi , että liitto on saanut paljon hyvää aikaan.
   Jäsen ei voi yksin mitenkään vaikuttaa. Liitto hallituksessa ei näytä olevan munaa tekemään päätöksiä ja nopeasti.
   RAY:yyn silmissä on turha olettaa saavansa rahaa enää niin helposti.
   Plus minultakaan enää.

   Poista
  2. Samaa mieltä Leenan kanssa. Paras tapa vaikuttaa on lähteä itse mukaan toimintaan, järjestöt kun ovat jäsentensä näköisiä.
   Isojen kattojärjestöjen ollessa kyseessä kannattaa muistaa se, että usein tehty työ on ns. näkymätöntä yksittäiselle jäsenelle. Tällä tarkoitan edunvalvontaa ja lakeihin vaikuttamista ja tämä työ ei ole nopeaa tai helppoa.

   Poista
  3. Vain päälaki ja silmät hankalassa kuvakulmassa sekä pelkkä etunimi, jolla luotu profiili on piilotettu... Ethän, Leena, sinäkään kirjoita omalla (tunnistettavalla) nimelläsi. Et tosin sellaista väittänytkään. Mielestäni myös anonyymina tulee saada keskustella. Ja saattavathan anonyymit olla aktiivisia liitossa/ muualla ko. asioissa myös nimellään.

   Poista
 12. Keskiviikkona 45 minuuttia -ohjelma käsitteli Invalidiliittoa. On vaikeaa tunnistaa liittoa niin huonoksi, kuin mitä 45 minuuttia antaa ymmärtää. Ohjelmassa esitettyjä asioita käsitellään seuraavassa liittohallituksen kokouksessa.

  On hyvä, että käydään keskustelua järjestön asemasta, luottamuksesta, sosiaali- ja terveyspalvelujen toteutumisesta jne. Liiton kehittämistyön kannalta pidän välttämättömänä erilaisia näkemyksiä, jopa kovaakin kritiikkiä. Oleellista on koota yhteen erilaiset mielipiteet, käydä sen pohjalta keskustelua ja sitten analysoinnin jälkeen valita suurinta muutosta edellyttävät asiat kehittämisen keskiöön. Kannatan myös Leenan ajatusta siitä, että ihmisten on mentävä yhdistyksiin ja oltava mukana toiminnassa sekä päätöksenteossa.

  Keskustelua käydään liitonkin sisällä kehittämisestä. Liittohallitus ja -valtuusto ovat viime vuosina käyneet aktiivista keskustelua liiton strategisista valinnoista ja painopistealueista. Valtuusto linjasi tärkeimmiksi painopisteiksi vammaisten nuorten työllistymisen, monikulttuurisuuden edistämisen, avopalveluiden kehittämisen ja innovatiivisuuden edistämisen. Yle 1 uutistoimitus kävi perjantaina haastattelemassa liiton nuorisotyöryhmän INTOn puheenjohtajaa Milla Ilosta. Aiheena oli vammaisten nuorten työllistyminen. FST5 on tehnyt ohjelman nuoren ammatillisesta kuntoutuksesta Invalidiliiton Järvenpään koulutuskeskuksessa. Vaikuttamisrintamalla on aika vaikuttaa nimenomaan siihen, että vammaiset nuoret saavat ensimmäisen työpaikkansa.

  VastaaPoista
 13. Monet kommenteista liittyvät selkäydinvammaisten kuntoutukseen. Keskityn siis siihen.

  Tuula Malin kertoo liiton toimitusjohtajan saaneen kirjeen, jonka Käpylän kuntoutuskeskuksen ”potilaat” ovat toimittaneet omista ja henkilöstön kokemuksista. En ole tällaista kirjettä saanut. Sen sijaan olen saanut kahdelta henkilöltä sähköpostia liittyen Käpylään. Olen vastannut heille suoraan. Aloitin toimitusjohtajana maaliskuussa 2011. Käpylän kuntoutuskeskuksessa käynnistyi toukokuussa 2011 laajamittainen työyhteisön kehittämishanke, joka on edelleen käynnissä. Hankkeella haetaan uudenlaista, asiakaskeskeistä, moniammatillista kuntouttavaa työotetta, joka näkyy Käpylän arjessa entistä voimallisemmin. Tässä käytetään ulkopuolista asiantuntija-apua. Mittaamme myös ilmapiiriä kahden vuoden välein koko liitossa. Seuraava kartoitus tehdään tämän vuoden aikana.

  Käpylän kuntoutuskeskuksessa on erityisosaamista paitsi selkäydinvammaisten, myös aivovammaisten ja poliovammaisten kuntoutuksesta. Tämä osaaminen on kiistatonta ja asiakaspalautteet tukevat tätä näkemystä.

  Invalidiliiton jäsenyhdistys, selkäydinvammaisten oma yhdistys Akson on ansiokkaasti ajanut erityistason sairaanhoidon järjestämisestä ja keskittämisestä annetun asetuksen 5§:n muuttamista. Asetus tuli voimaan kesäkuussa 2011. Asetuksen mukaan selkäydinvammapotilaiden akuuttivaiheen hoito, sen jälkeinen välitön kuntoutus sekä elinikäinen monialainen hoito ja seuranta keskitetään Helsingin seudun yliopistolliseen keskussairaalaan sekä Tampereen ja Oulun yliopistollisiin sairaaloihin.

  Suomessa on 4000 henkilöä, joilla on traumaattinen tai ei-traumaattinen selkäydinvaurio. Asetuksen muutos parantaa selkäydinvammaisten henkilöiden elämänlaatua sekä lisää terveydenhuollon kustannustehokkuutta. Toteutuessaan asetuksen mukainen keskittäminen turvaa selkäydinvammaisten optimaalisen hoidon, tarjoaa monipuolisen lääketieteellisen erityisasiantuntemuksen sekä selkäydinvammaisen henkilön tarvitseman välttämättömän ja jatkuvan elinikäisen hoidon. Tavoitteena on, että tämä kaikki järjestetään saman sairaalan toimesta. Tällöin potilaat tapaavat samat ammattilaiset joka kerran, ja terveydenhoidon ammattilaisten asiantuntemus kasvaa. Tilanne maassamme on ollut se, ettei yhdelläkään sairaalalla ole ollut mahdollisuuksia perehtyä selkäydinvaurioon liittyviin erityisongelmien hoitoon. Nyt on tärkeää, että yhteistyössä Aksonin kanssa olemme mukana asetuksen konkretisoinnissa. Toivomme, että Käpylän kuntoutuskeskuksella on tässä prosessissa tärkeä rooli.

  Olisi tärkeää kuulla, mikä merkitys Käpylän kuntoutuskeskuksella on ollut kuntoutujien elämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukaan ei varmasti kiistä Käpylän merkitystä historiassa. Valitettavasti nyt on vaan niin ettei menneisyyden saavutuksilla voi ratsastaa loputtomiin. Pitää tulla tähän päivään ja siihen miten liitto ja sen toiminnot toteutuvat nyt. Mikä on tärkeintä liiton toiminnassa? Organisaatio? Äänekkäät vammaisryhmät? Raha? vaiko se Alkuperäinen idea: huonommassa asemassa olevien vammaisten edunvalvonta ja heidän tarpeisiinsa vastaaminen? Viimeksi mainittua ei ole liiton edunvalvonnassa viime vuosina ollut havaittavissa.

   Poista
  2. Liitto tekee jatkuvasti työtä heikommassa asemassa olevien vammaisten ihmisten oikeuksien puolustami-seksi. Liiton jäsenyhdistysten jäsenet ovat fyysisesti vammaisia ihmisiä. Jäsenkunta on laaja; on vaikea- ja lievävammaisia jäseniä sekä eri diagnoosiryhmiin kuuluvia ihmisiä monine tarpeineen. Annamme neuvoja myös liittoon kuulumattomille vammaisille henkilöille.

   Invalidiliitto oli aktiivisesti mukana uudistuksessa, joka toi vammaispalvelulakiin asiakkaan oikeuksia vahvistavia menettelysäännöksiä vammaisen henkilön palvelutarpeen selvittämisestä, palvelusuunnitelman laatimisesta ja palveluja koskevan asian viivytykset-tömästä käsittelystä. Merkittävin uudistus oli vaikeavammaisille henkilöille järjestettävä henkilökohtainen apu, joka tuli kunnan erityisen järjestämisvelvollisuuden piiriin. Laki tuli voimaan syyskuussa 2009 ja on oleellisesti vaikuttanut vaikeavammaisten ihmisten elämään ja heidän mahdollisuuksiinsa osallistua.

   Liitto työskenteli aktiivisesti kotikuntalain asumisen rajoittamista koskevien säännösten poistamiseksi. Kotikuntalaki uudistui vuoden 2011 alusta.

   Vuosi 2010 oli Euroopan komission nimeämä Euroopan köyhyyden ja sosiaalisen syrjäytymisen torjunnan teemavuosi. Liitto julkaisi köyhyysohjelman Tullaan toimeen? – elämyksiä kansaneläkkeellä. Köyhyys-ohjelma oli parannusehdotuksia sisältävä katsaus vammaisten ihmisten arkitodellisuuteen. Aihetta käsiteltiin teemavuonna lukuisissa seminaareissa, myös mediassa. Helsingin Sanomat julkaisi tämän vuoden puolella artikkelin vammaisten ihmisten kokemasta köyhyydestä.

   Pääministeri Jyrki Kataisen hallitusohjelma sisältää useita liiton ajamia esityksiä: Kelan kuntoutus-oikeuteen liittyvän 65 vuoden ikärajan korottamisen 68 vuoteen. Liitto edellytti kokonaisselvitystä apuväline-palveluista, johon sisältyi autonhankintatuen kehittäminen. Avustajakoirat ovat myös hallitusohjel-massa.

   Lisäksi liitto ajoi yhteistyössä muiden järjestöjen kanssa mm. YK-sopimuksen ratifiointia, toimeentulo-turvan vahvistamista, vammaisten työllistymisen edistämistä sekä esteettömän ympäristön saavutettavuutta. Nyt on hyvä perusta toimia.

   Poista
 14. Miksi Ylinen ei haastattelussa maininnut tuosta Synapsian työyhteisön kehittämishankkeesta? Mitkä ovat olleet sen saavutetut tulokset tai toimenpiteet tähän mennessä?

  Kun käsittelette Invalidiliiton tilannetta liittohallituksessa, tuleeko kokouksen pöytäkirja julkiseksi?

  VastaaPoista
 15. Karmea on soppa, mutta ei siitä voi toimittajaa ainakaan syyttää, kyllä ainekset on liitto ihan itse kasannut. Tuomisen Pekan haastattelun jälkeen tuntui siltä, ettei oikein enää kehtaa sanoa olevansa jäsen saati sitten hieman aktiivinen toimija liiton puitteissa.

  Kritiikki on ollut kovaa ja ehkä asiatontakin, mutta perusteltua. Nyt tämä jäsenistön/kansalaisten aktiivisuus kannattaisi kääntää menestykseksi. Älkää te siellä liiton johdossa ainakaan vetäytykö kuoreen ja alkako mököttämään. Ehkä jonkun jakkara tutisee ja saattaa kaatuakin, mutta niin nyt vain pitäisi tapahtua.

  Ehdotan, että järjestätte tilaisuuksia, jossa liittohallituksen jäseniä ja toimihenkilöitä on paikalla avoimesti ja rehellisesti vastaamassa kysymyksiin ja keskustelemassa jäsenistön kanssa. Enää ei taida vaikenemisen selitykseksi kelvata oikein mikään. Marja, sinä oletkin alkanut raottamaan avoimuuden ovea tällä blogillasi. Monet ovat kirjoitelleet tähän ja 45 minuutin vastaavaan vain minimerkeillä, mutta onneksi kuitenkin hyviäkin kommentteja ja mielipiteitä on tullut esille. Pekka Tuominen on kuulemma pitänyt Hbl:ssa omaansa, mutta ei se taida kovin montaa meistä tavoittaa. Onko yksikään muu liittohallituksen jäsen kirjoitellut mitään tästä kohusta omalla nimellään?

  Nyt älkää liitossa kääntäkö selkää jäsenistölle, vaan mennään yhdessä avoimesti toteuttamaan välttämättömiä muutoksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommenteista. Jään lomalle.

   Poista
  2. Antti Dalhbergin kanssa samaa mieltä, nyt on aika toimia....

   Poista
  3. Invalidiliitossa ei olla käännetty selkää jäsenistölle. Jäsenistön mielipiteitä tarvitaan moneen asiaan. Mm. vuoden 2010 lopussa yhdistyksille lähetettiin kysely, jossa pyydettiin näkemyksiä ja toiveita yksilöityihin kysymyksiin. Yhdistykset arvioivat liiton julkaisujen hyödyllisyyttä, liiton tiedottamista yhdistyksille, järjestökoulutuksen kehittämistarpeita, liiton onnistumista vastata yhdistyksen tarpeisiin, liiton vaikuttamistoimintaa jne. Kyselyn vastauksista laadittiin raportti ja kehittämistoimenpiteet on otettu huomioon toiminnassa.

   Poista
 16. AnonyymiFeb 16, 2012 12:45 PM

  Entäs tämä Oulun yhdistyksen puheenjohtaja sitten, ei ainakaan näyttänyt olevan edes vammainen henkilö. Miten se on mahdollista?

  Vastaan edm. nimimerkillä Anonyymin kysymykseen.

  Sen voin sanoa n. 30 vuoden kokemuksella toimiessa aktiivisesti vammaisten kanssa nimenomaan kentällä, arjessa, että vamma ei näy välttämättä aina ulospäin, kun meitä on moneksi. Mutta sen kummemmin en minäkään ala omia vammojani luettelemaan julkisesti. Olen Oulun yhdistyksen varsinainen jäsen, se kertokoon jotain. Minuakin on elämä kasvattanut ja opettanut, kuten meitä monia ja se koulii. Voin näin alkuun kertoa jotain itsestäni ja lisää löytyy omilta kotisivuiltani.

  Siellä on kymmeniä juttuja, videoita, järjestämiäni hyväntekeväisyystempauksia, valokuvia, tarinoita, vammaisten maanpuolustusleirit, CV:t yms. Niitä mitä olen soveltanut vammaisille yksin, yhdessä laajan verkoston tukiessa. Nämä sivut ovat minun yksityiset, eivätkä ne ole sidottu mihinkään järjestöön, tahi mihinkään muuhunkaan tahoon. www.jouniqveflander.com

  Sitten itsestäni lyhyesti.

  Olin 5-vuotias, kun isäni vammautui ja sai aivovamman. Tämän vuoksi vanhemmillani tuli myös ero ja minut laitettiin Lapin kairaan asumaan, mummoni ja vaarini hyviin hoteisiin. Samalla sain kolme enoa ja kolme tätiä saman pirtin katon alle. Vietin talossa viisi vuotta, kunnes isäni toipui siihen kuntoon, että pystyi ottamaan minut huostaansa. Sitä ennen, viiden vuoden aikana - vaarini ehti kuolla syöpään. Yksi tädeistäni, joka oli minulle kuin oma äiti. Hän vammautui vaikeasti loppuelämäkseen auto-onnettomuudessa.

  Suruni oli silloin valtava mutta kokemukset kasvattivat myös luonnettani. Sitten tuli aika, jolloin oli jätettävä tutut ympyrät, kaverit, rakkaat sukulaiset ja pieni 30 hengen kansakoulu ja muuttaa Lahteen, isäni luo. Se oli iso muutos pienelle, viisi vuotta Lapin pienissä ympyröissä kasvaneelle pojalle.

  Työssä ja vapaa-ajalla

  Työtä ei isäni enää koskaan pystynyt tekemään, joten hän keskittyi enemmän minun kasvattamiseen. Se olikin vaihtelevaa aikaa, nuoruus. Aivovammasta johtuen kaikki toiminta ei isälläni ollut aina niin loogista ja rationaalista. Vamma ei sinänsä näkynyt fyysisesti ulospäin, vaan poikkesi enemmän ns. normaalista ihmisen stereotyyppisestä käyttäytymisestä. Kuinka ollakaan se johti siihen, että minusta tuli koulukiusattu. Minua kiusattiin, koska minulla oli ”pöljä ja vammainen isä” - kuten nuorilla oli tapana asia ilmaista. Se tuntui nuoresta pojanklopista todella pahalta, pojasta joka aina katsoi isäänsä ylöspäin ja jolle useat nauroivat pilkaten.

  Silloin pienenä jo päätin, että näille asioille ette enää naura ja niinpä olen suurimman osan elämästäni toiminut omien kokemusteni siivittämänä erilaisten ihmisten parissa ja heidän hyväksi, yhdessä niin työssäni, kuin myös vapaa-ajallani.

  Ohjelmasta 45 min JATKUU ALLA SEURAAVASSA KOMENNTTIOSIOSSA.....

  VastaaPoista
 17. JATKOA EDELLISEEN....
  Se siitä itsestäni, ja mitä viimeisempään ohjelmaan 45 min. tulee, oli siitä ehkä ajan puutteen vuoksi jäänyt / leikattu monia hyviä asioita poiskin, mitä kerroin yleensä yhdistyskentältä ja Invalidiliitosta.

  Tietysti myös esitin kehittävää, rakentavaan ja asialliseen sävyyn kritiikkiä omaan käytännön kokemukseen pohjautuen. Kerroin ohjelmassa 45 min. mm. seuraavia asioita, esim. kuinka liiketoiminta ja hyväntekeväisyystyö sopivat kovin huonosti saman katon alle jo osakeyhtiölaista alkaen, kun osakeyhtiön tulee toimia yleisesti tuottavalla tavalla, rahallista tulosta takoen. Varsin ongelmallinen tilanne, kun ja jos mukana on kolmas taho joka on puhtaasti sijoittajana. Invalidiliiton tulisi eriyttää ( olisi pitänyt alun alkaenkin) nuo yhtiöt omaksi kokonaisuudekseen eikä tehdä jotain hyväntekeväisyys yhtiötä joka on paradoksi.

  Tässä huumassa mielestäni on myös unohtunut jossakin määrin vammaisen ihmisen perusoikeudet ja Invalidiliiton perusajatus sekä ne kirjoitetut arvot. Sekä tuettu elämänhallinta nimenomaan yksilötasolla asumispalveluyksiköissä, tähän tulisi panostaa huomattavasti enemmän.

  Kerroinkin lisäksi ohjelmassa, että jokainen ihminen on oma persoona, yksilö edelleen omine tavoitteineen, elämänhistorioineen ja taustoineen joita tulee, tukea ja niitä myös kehittää käytännössäkin laajasti. Ihminen jo itsessään on arvo, jota tulee kunnioittaa yksilönä. Tukea hänen omaa identiteettiä ja kasvua.

  Vaikka ihminen on vammainen, hänellä on oikeus integroitua yhteiskuntaan omien tavoitteiden, vahvuuksien ja fyysisten sekä henkisten voimavarojen puitteissa, oli sitten asuinpaikka missä tahansa. Tämä mahdollisuus pitää näkyä myös itsestään selvyytenä ja käytännössä isosti.
  Vammaisuus ei ole "ammatti" joka tulee hoitaa neljän seinän sisään.

  Kehuin myös avoimesti sitä arvokasta työtä mitä vapaaehtoiset yhdistyksissä, kaikkialla kentällä sekä avustajat asumispalveluyksiköissä tekevät. Kuitenkin myös henkilökuntaa pitää lisätä, jotta yksittäinen ihminen tulee kaikkinensa huomioitua ja hänen tarpeet täytettyä, nimenomaan yksilötasolla.
  Kerroin myös sen kuinka hankalaan paikkaan tämä koko asia tulikin, uuden Invalidiliiton kipparin Marja Pihnalan alkutaipaleella, hänen aloittaessa johdossa. Hän on vahva nainen jolla on suuri kentän tuki ja uskonkin, että hän pyrkii tekemään parhaansa, että asiat edistyvät nimenomaan vammaisten hyödyksi, eduksi, heidän tarpeita, toiveita ja yhdenvertaisuutta kunnioittaen.

  Näitä asioita ei ohjelmassa ollut mistä kerroin, vaikka näin keskustelimme ennen haastattelua. Tämä edm. mainitut asiat olivat myös yksi syy miksi ohjelmaan lähdin mukaan, jotta voin tuoda esille näitä mainitsemiani asioita. Kuitenkin haastattelustani oli vain yksi asia muusta edm. kokonaisuudesta, koska ohjelma-aika oli rajallinen.

  Esimerkkinä voisin vielä sanoa, että nyt seitsemäs maanpuolustusleiri järjestetään toukokuussa josta kerroin ohjelmassa ja sitä kuvattiin myös maanpuolustushenkilökunnan ollessa paikalla. Mutta toisaalta, oli ehkä hyväkin, ettei sitä tässä yhteydessä jutussa ollut. Positiivisena ihmisenä ajattelen, niin, että se oli toimitukselta viisas teko eikä se olisi ollutkaan oikein relevanttia tässä asiayhteydessä.

  Tiedä sitten, tuleeko nyt jääneet asiat jossain vaiheessa myöhemmin ulos. Mutta kaiken kaikkiaan on hyvä, että asioista keskustellaan, tuodaan asioita esille, kritisoidaan. Tällöin myös tapahtuu liikettä ja mahdollisesti toivottuja muutoksia, kehittymistä sekä päivitystä tähän päivään.

  Ihmisyyttä ei ole ennalta määrätty, vaan jokainen on vapaa valitsemaan olemisen tapansa itse ja toisaalta voi olla siihen myös pakotettu. Koskaan ei ole liian myöhäistä. Jokainen Ihminen itse on oman elämänsä herra ja ulkoisia olosuhteitaan aktiivisesti muokkaava subjekti. Jotkut meistä mahdollisesti tarvitsevat siinä toisen ihmisen tukea, apua, ohjaamista ja itselle tärkeiden asioiden tiedostamista. Siis jokaisen ihmisen arkipäivää.

  Terveisin Jouni Qveflander
  Oulun Invalidien Yhdistys ry:n puheenjohtaja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon hyviä ajatuksia Sinulla Jouni ja myöskin tekoja. Yhdestä asiasta olen kuitenkin vähän eri linjoilla. Asioiden selvittely on vasta alussa ja selvää on, että metsään on menty. Se ketkä siihen ovat olleet vaikuttamassa aktiivisesti liitossa ei ainakaan minulle ole selvää. Marjakin on käsittääkseni ennen nykyistä pestiään toiminut liitossa. Se ketkä ovat olleet saattamassa tilannetta tähän pitää nyt selvittää perinpohjin. Ennen sitä ei tule ketään tuomita, mutta ei myöskään julistaa syyttömäksi tapahtuneeseen. Ja toivon että ne jotka ovat olleet edesauttamassa tätä kehitystä liitossa kantavat siitä reilusti vastuun mitä se ikinä sitten lopulta vaatikaan käytännössä.

   Poista
 18. Jounilla on varmasti hyviä tekoja, mutta voi kauhea paikka miten joku kerjää itselleen kiitosta! Vuodatuksesta paistaa sellainen asia läpi joka ei kuulu mihinkään aitoon auttamiseen vaan ainoastaan itsensä esille tuomiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen verran tähän asiaan, että jos on varaa "huudella" sekä arvostella ihmisiä anonyymisti. Niin on myös reilusti ja rehdisti varaa kirjoittaa reilusti myöskin omalla nimellä.Krittiikä voivat ihmiset kuunnella ja ottaa vastaan mutta kenekään ei tarvise turhan suunsoittamista lukea tai kuunnella.

   Poista
 19. Miten tuon puheenjohtajan omakehut kuuluu tuohon Invalidiliiton juttuun? Oliko mtv:n toimittaja kutsuttu katsomaan jotain maanpuolustusleiriä Ouluun asti?

  VastaaPoista
 20. En usko, että kellään ihmisellä olisi intoa auttaa ja tukea vammaisia ihmisiä vuodesta toiseen ainoastaan itsensä esille tuomisen vuoksi. Olen kokenut Jounin tuen vuosien ajan asuessani Validia Palveluissa Oulussa eikä tämä työ ole ikinä ollut MISSÄÄN NIMESSÄ ITSEÄ ESILLE TUOVAA.

  Minun mielestäni tämä henkilö on tehnyt kaiken työnsä rakkaudesta ihmisiin ja omien kokemuksiensa kautta.

  EN VOI YMMÄRTÄÄ KUINKA IHMISET OVAT NOIN KYYNISIÄ JA KATEELLISIA

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Asuit Validia palveluissa ja kirjoitat "tästä työstä"? Huomaatko itse ristiriitaisuuden kirjoituksessasi?

   Poista
  2. Tuli niin hyvä mieli kun katsoin Duudsonit teeveestä. Ikävä kyllä tulin lukemaan tänne muiden viestejä ja pilasin iltani...

   Anteeksi etten ole käynyt yliopistoa ja osaa kirjoittaa niin ettei siihen voi puuttua ja sillä ilkeillä. Tarkoitin viestissäni tätä työtä jota hän on tehnyt vuosien ajan. Edelleen palaan viestiini en voi ymmärtää miksi jotku ihmiset ovat niin ILKEITÄ MEITÄ VAMMAISIA KOHTAAN.
   Lopetan nyt tämän blogin lukemisen ja kommentoinnin nyt koska en halua pahoittaa mieltäni ilkeiden ihmisten vuoksi.

   Poista
  3. Hyvä Anonyymi, joka tulit hyvälle tuulelle doodsoneista, muttet blogikirjoituksista. Älä lannistu. Tässä blogissa ei ole tittelivaatimuksia sille, että voi esittää mielipiteitä. Jokaisella on ihmisarvo. Tämä tarkoittaa sitä, että ihmiset ovat tasa-arvoisia. Jokaisen mielipide on arvokas. Ihmisarvo sisältää myös erilaisuuden hyväksymisen. Jatka mielipiteiden esiin tuomista.

   Poista
 21. Nyt on kyllä menneet jollain puurot ja vellit pahasti sekaisin. Uskomatonta miten hyökätään yhtä selkeästi positiivista voimaa ja myös samalla kriittisesti suhtautuvaa paikallisvaikuttajaa vastaan. Olkaa onnellisia että tälläisiä miehiä kuten Jouni Qveflander ylipäänsä löytyy invaliitosta! T Asumispalvelun ex työntekijä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen Validian asumisyksikössä saanut apua ja hyvää palvelua. Monet työntekijät ovat todella mukavia, ammattilaisia. Ei heillä ole omia kotisivuja.

   Poista
 22. Nyt kyllä näyttää siltä, että monella muullakin on puurot ja vellit menneet enemmän kuin sekaisin. Eikö tuossa ihmetelty lähinnä sitä, miten jonkun yhdistyksen puheenjohtjajan henkilökohtaiset teot liittyvät tähän Invaliliittoa käsittelevään juttuun?
  On hienoa että on ihmisiä jotka paneutuvat työhönsä, sitä ei kukaan voi väittää vastaan.

  VastaaPoista
 23. Tätä keskustelua on käyty kai jo kohta kolme kuukautta. Mitä mieltä ovat liittohallituksen tai -valtuuston jäsenet? Onko kukaan teistä kommentoinut omalla nimellään? Marja kirjoitti tämän blogin alussa, että ohjelmista ja keskustelusta on ollut hyötyä. Mitä mieltä te olette?

  Ymmärrän, että tiedottaminen pyritään keskittämään. Kuitenkin liittovaltuusto ja -hallitus on ainakin suht demokraattisesti valittu edustamaan meitä jäseniä. Siksi on nyt mielestäni ehdottaman tärkeätä, että myös teidän päätöksiä tekevien luottamushenkilöiden oma mielipide tulee esille.

  Voisitteko siis vastata. Teihin luotetaan ja te olette vastuussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä Antin kanssa, mielipiteitä kaivataan. Kiitos.

   Poista
 24. Lueppa koko Jounin teksti ajatuksella läpi.

  T Asumispalvelun työntekijä

  VastaaPoista
 25. Joku lähellä oleva vois kans valaista onko Asumispalvelut Oy:n ja Invalidiliitto ry:n välillä tämmönen hyvä veli-verkosto? Ainaskin Risto H. häärää molemmissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Invalidiliiton Asumispalvelut Oy:n toimitusjohtaja Risto Hämäläinen johtaa yhtiön toimintaa. Hän on mukana Invalidiliiton konsernin johtoryhmässä. Tämä on tärkeää siksi, että valtuuston päättämät liiton strategiset linjaukset, arvot ja painopisteet toteutetaan myös yhtiön puolella.Sekä liitossa että yhtiössä toteutetaan monia muitakin yhteisiä asioita kuten esim. henkilöstöpolitiikkaa, tietojärjestelmät jne. Miten muuten asiat siirtyisivät eteen päin.

   Poista
 26. Kysyin jo ajat sitten Invalidiliiton johdolta, mitä he aikovat tehdä tapaus Tuomiselle eli millä tavalla he aikovat puuttua hallituksen puheenjohtajan holtittomaan rahankäyttöön. Silloin en edes tiennyt siitä alkoholin väärinkäytöstä, joka tuli selvästi esille MTV3 45 min ohjelmassa ja joka keskustelupalstoilla on vahvistettu. Varapuheenjohtajat vastasivat että kaikki on ok.
  Lisäksi minua on mietityttänyt kovasti blogikommentti yhdelle äidille, joka puuttui epäkohtiin vammaisjärjestökentällä, jossa sanottiin, että aikuisen vammaisen pitäisi itse ajaa asioitaan ja että omaisten pitäisi lopettaa paapominen. Kommentin esittäjä lienee ollut selkäydinvammainen tai muu vastaava, joka ei vain ole tullut ajatelleeksi, että on myös muunlaisia vammaisia kuten esim. vaikeavammaisia, joilla ei ole mahdollisuutta suulliseen tai edes kirjalliseen mielipiteenilmaisuun vaikka järki olisi kuinka terävä. Invalidiliitto, Kynnys, Aspa jne. ajavat kiihkeän ja liikuttavan intohimoisesti itsenäisen elämisen aatetta (ja se on toki hyvä aate monelle), mutta mielestäni jokaisen kannattaisi pohtia sitä, että vaikeavammaisen on miltei mahdotonta olla ”itsenäinen” tai ”elää itsenäisesti”, koska hän on kaikessa täysin riippuvainen muitten armopaloista. Ei vammaisjärjestö voi ajaa sellaista kattavaa (itsenäisen elämisen) katsantokantaa, jonka toteutuminen vaikeavammaisen elämässä on tuomittu epäonnistumaan ihan käytännön syistä. Vaikeavammainen poikani ehdotti tietokoneen avulla pitämässään luennossaan vuosi sitten sitä, että jokaisen, joka ryhtyy avustajan ammattiin, pitäisi ammattiin pääsemisen vaatimuksena viettää kaksi viikkoa pyörätuolissa, jossa hän ei saisi tehdä mitään itse – korkeintaan liikuttaa tietokoneen joystickiä leuallaan tai toisen käden keskisormellaan. Kaikki muu (hampaittenpesu, syöminen, takapuolen pyyhkiminen, pissittäminen, pukeutuminen, suihkussa käyminen, kutiavan ihon rapsuttaminen, tv- kanavan vaihtaminen jne. jne.) olisi hänen käytettävissään olevien avustajien hyväntahdon varassa. Sama vaatimus pitäisi aivan ehdottamasti olla vammaisjärjestöjen ja varsinkin niitten omistamien osakeyhtiöitten johtajillakin ennen kuin he saisivat työpaikkansa kyseisissä yhtiöissä. Se, että ihminen istuu pyörätuolissa ja pystyy käyttämään käsiään, ei ilmeisesti riitä kertomaan kyseiselle ihmiselle, että on todella vaikeavammaisia, joitten ainoina puolestapuhujina ovat heidän omaisensa – eivät he itse (koska eivät siihen kykene) eivätkä vammaisjärjestöt (jotka keskittyvät parempiosaisten vammaisten tarpeisiin). Kaikkia ei ole valettu samaan muottiin – eikä kaikkia voi kohdella samalla tavalla. Mitenkähän tämän tiedon saisi mahtumaan vammaisjärjestöjen osakeyhtiöitten (esimerkiksi Invalidiliitonkin omistaman Aspa Palvelut Oy:n) pomojen ja esimiesasemassa olevien päähän? Vaikeavammaisetkin ovat ihmisiä, arvoisat vammaisjärjestöjen osakeyhtiöitten palvelukonsepteja laativat pomot.
  Pertti Felin
  vaikeavammaisen isä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, Pertti haluaisin tietää mitä tarkoitat: "mitä he aikovat tehdä tapaus Tuomiselle eli millä tavalla he aikovat puuttua hallituksen puheenjohtajan holtittomaan rahankäyttöön."

   terv. Janne Kukkolankoski

   Poista
  2. Olen samaa mieltä kanssasi Pertti Felin, monilla vammaisilla on vaikeuksia asettua toisten vammaisten asemaan. Kuvitellaan, että se mikä on itselle paras olisi hyvä myös muille ja näin todellisuudessa ei ole.

   Poista
  3. Pertti Felin puhuu tärkeästä asiasta; itsenäisestä elämästä. Palaan myöhemmin tähän tärkeään asiaan. Kerroit poikasi pitämästä luennosta, jossa hän ehdotti, että jokaisen avustajan pitäisi viettää kaksi viikkoa pyörätuolissa. Ajatus on hyvä, tärkeintä on saada työntekijöille ja ylipäätään muillekin ihmisille lisää ymmärrystä.Ollessani palvelutalon johtajana käytin monenlaisia menetelmiä, joissa työntekijät saivat edes häivähdyksen siitä, mitä vaikeavammaisuus voi merkitä. Invalidiliitto on laatinut työkirjan, jossa työntekijät voivat saada ymmärrystä vammaisuudesta. Mikään näistä ei poista sitä tosiasiaa, että voisi täysin ymmärtää eri tavalla vammaisten ihmisten elämää. Oivalluksen syttyminen johtaa asiakkaan tahdon kunnioittamiseen ja ihmisen arvostamiseen.

   Poista
 27. Kävin Invalidiliiton Asumispalvelut Oy:n nettisivuilla, enkä löytänyt mitä etsin: hallituksen jäsenten nimiä tai edes jotain lukuja taloudesta. Löytääkö joku muu niitä? Joulukuisessa tiedotteessa luki:

  Invalidiliiton Asumispalvelut Oy:n hallituksessa on yli puolet jäsenistä itse vammaisia henkilöitä ja he toimivat myös Invalidiliitto ry:n luottamuselimissä. Näin seuranta on jatkuvaa.

  Oy:n hallitushan päättää mm. osinkojen jakamisesta.

  VastaaPoista
 28. Googlella löysin tämän Kauppalehdestä:

  03.12.2011 | Lähde:Balance Consulting / PRH Kaupparekisteri

  Invalidiliiton Asumispalvelut Oy:n liikevaihto kehittyi viime vuonna suotuisasti. Yhtiön liikevaihto kasvoi edellisestä vuodesta 5.6 miljoonaa euroa eli 12.3 prosenttia. Liikevaihtoa tilikaudelta kertyi 50.8 miljoonaa euroa, kun se edellisenä vuonna oli 45.2 miljoonaa euroa.

  Reipas liikevaihdon kasvu ei heijastunut Invalidiliiton Asumispalvelut Oy:n tuloskehitykseen. Invalidiliiton Asumispalvelut Oy:n tulos laski 1.7 miljoonaan euroon, jossa laskua edelliseen vuoteen verrattuna oli 788 tuhatta euroa eli 31.4 prosenttia. Edellisenä vuonna tulos oli 2.5 miljoonaa euroa.

  Tuloksen voimakkaasta laskusta huolimatta Invalidiliiton Asumispalvelut Oy:n kannattavuus oli pääoman tuotolla mitattuna erinomainen.

  Viimeinen lause on mielenkiintoinen: kannattavuus oli pääoman tuotolla mitattuna erinomainen.

  VastaaPoista
 29. Niin, onko Invalidiliitosta tai sen palveluja tuottavista yksiköistä tullutkin nyt liikelaitoksia, joiden keskeinen päämäärä on tuottaa voittoa. Ja sivulauseeksi, siis ylimipien johtoryhmien, eettiset...eli Liiton alkuperäiset arvot.
  Millaista johtokoulutusta Liiton palveluyksiköt nykyisin ostaa? Bisnesalanko? Miksi Liiton puheenjohtaja puhuu vain tuotoista ja sanoo, ettei olla eettisiin asioihin erikoistuttu?
  Miksi Invalidiliiton koulutuskeskuksessakin minun, vaikeavammaisen palkan se osa, joka on vuosikausia tullut koulutuksesta, nyt yhtäkkiä onkin talolle taloudellinen riski? 5-6 viikkotuntia isossa konsernissa vammaisen asiantuntijan työpanos. Jouduin siis luokkiin opettamaan....ja nyt sairaslomalla sitten.
  Miksi taloudelliset seikat näyttävät myös tällaisessa järjestössä menevän kaiken muun inhimillisyyden ohi.
  Eikö Liiton pitäisi olla arvoissa, vammaisten ihmisten kunnioittamisessa ja myös työllistämisessä ja työssäjaksamisessa edelläkävijä?

  VastaaPoista
 30. Invalidiliiton, tämä koulutusta tuottava toimintayksikkö, työnantajana haluaa nyt minun, vammaisen työntekijänsä, ottavan tämän riskin näitten tiettyjen koulutusten myymisestä...eli pienempi peruspalkka ja ko. koulutusten laskuttaminen (näistähän ei tietysti kerry eläke- tms. kertymiä). Tai sitten entinen palkka ja pakko tehdä ammattia vastaamatonta, itselle näemmä liian raskasta työtä. 12 vuoden uskollinen palvelu talossa näin palkitaan.
  Tämä kova bisneslinja taatusti meidät yloi 50 vuotiaat ja vajaakuntoiset eläkkeelle ajaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pekka Hätinen

   Olen mielenkiinnolla ja hämmästyksellä seurannut televisiossa ja epikriisi- blogissa Tuula Malinin ristiretkeä Invalidiliittoa vastaan. Tuula Malin on nyt käsitellyt myös minun vaatimatonta persoonaani 24.2. ja luetellut eri tahoja joissa olen tai olen ollut mukana. Ehkä jonkinlainen kommentti on siis paikallaan.

   Olen aina ollut sitä mieltä, että jos me vammaiset itse emme hoida ja vaikuta meihin liittyviin asioihin, ei sitä tee kukaan mukaan. Tämä työ tapahtuu meidän omien järjestöjemme kautta yhteistyössä. Yksin ei kukaan saa paljoakaan aikaan. Kaikki Malinin luettelemat järjestöt toimivat normaalin demokratian pelisäännöillä. Jäsenet valitsevat hallituksen ja puheenjohtajat. Onko tässä menettelyssä jotain epäilyttävää tai väärää? Näin toimivat kaikki maamme rekisteröidyt yhdistykset.

   Invalidiliiton liittohallitus on nimittänyt minut Asumispalvelut oyn hallitukseen. Olen itse asunut palvelutalossa yli kymmenen vuotta ja asun edelleen pienessä palveluasumisryhmässä henkilökohtaisen avun turvin. Katson siis omaavani melko kattavan tietämyksen yli neljänkymmenen vuoden ajalta vaikeavammaisten henkilöiden asumisen alueella. Minun tehtäväni yhtiön hallituksessa on oman kokemukseni pohjalta edistää sitä, että siellä noudatetaan Invalidiliiton arvoja ja että asukkaiden ääni tulee kuulluksi. Yhtiö on myös liikeyritys, joka kilpailee avoimilla markkinoilla monikansallisten pääomasijoittajien omistamien yhtiöiden kanssa. Kunnat kilpailuttavat kaikki asumiskohteet ja väitän, että meidän tarjoamamme palvelut kestävät vertailun kenen kanssa tahansa ja ovat vielä parempia. Mikään järjestelmä ei ole täydellinen, ei myöskään Invalidiliitto eikä Invalidiliiton Asumispalvelut oy. Esimerkiksi asukkaiden vaikutusmahdollisuuksien edelleen parantaminen oli aloitettu jo ennen 45 min ohjelmia. Työ jatkuu edelleen.

   Malin nostaa esiin myös Avustajakoirayhdistyksen ja Suomen Vammaisurheilu ja liikunta ry:n ja minun toimintani niissä. Kysyn Tuula Malinilta, tuleeko henkilöstä jotenkin epäilyttävä, paheksuttava ja toimiiko hän väärin, jos haluaa käyttää palkatta vapaa-aikaansa avustajakoiratoiminnan ja vammaisten henkilöiden liikunnan ja urheilun edistämiseen Kumpaankin näihin yhdistyksiin minua on pyydetty asettumaan ehdolle puheenjohtajaksi ja myös demokraattisesti valittu.

   PT keskus oy on maamme ainoa apuvälinealalla toimiva täysin vammaisten henkilöiden omistama yritys, perustettu 1987. Se on yksi monista kymmenistä Suomessa toimivista yrityksistä. Kun vammainen henkilö tarvitsee uuden esim pyörätuolin, hän kääntyy kunnan, keskussairaalan tai vakuutusyhtiön puoleen. Julkiset tahot ovat kilpailulainsäädännön perusteella kilpailuttaneet eri yritykset ja valinneet parhaiksi toteamansa. Vakuutusyhtiöt päättävät itse asiansa. Ei Invalidiliitto määrää mistä ihminen apuvälineensä hankkii. Malin väittää minun olevan PT keskuksen hallituksen puheenjohtaja. Tämäkään väite ei pidä paikkaansa ja sen olisi helposti voinut tarkistaa yrityksen nettisivuilta.

   Tuula Malin puhuu järjestökentässä esiintyvistä kaksoisrooleista. Eikö ole vain hyvä, että ihminen on monessa mukana, eikä pelkästään tuijota yhteen putkeen. Mitä pahaa on toimia VAU ry:ssä, joka edistää liikunta, kehitys, näkövammaisten ja elinsiirron saaneiden henkilöiden liikuntaa ja urheilua? Mitä pahaa on siinä, että edistää avustajakoiratoimintaa Suomessa?
   Kommenttinsa lopuksi Malin esittää uhkauksen kaltaisen väitteen, että vaikeuksia saattaa ilmetä. Kummallista journalismia.

   Poista
  2. On hyvä, että ihminen on monessa mukana ja on aktiivinen. Mutta jos samat ihmiset ovat mukana monessa, helposti ns. valta keskittyy. Demokratiasta tulee ns. näennäisdemokratiaa. Ja kun nyky-yhteiskunta on arvoiltaa rahaa korostava, niin sattaa sitten raha saada turhan ison roolin asioita edistettäessä ja kehitettäessä.

   Jos Sinä olet asunut joskus Invalidiliiton palvelutalossa, tiedät miten asioiden pitäisi olla. Valitettavasti ne eivät tänäpäivänä ole niin, kaukana siitä. Jos todella haluat edistää vammaisten asiaa ja niitä arvoja joita Invalidiliitto joskus edusti myös toiminnassaan (ja tänäänkin puheissaan), kehoitan Sinua
   tutustumaan Validia-palveluihin. Palataan sen jälkeen kantaasi Tuula malinin tekemään työhön. Uskon, että vanhana i-liittolaisena pystyt ymmärtämään sen jälkeen toimittajaa.

   Poista
  3. Hei Pekka! Hyvä, kun osallistut keskusteluun. En tiedä asumispalveluista tai liiketoiminnasta kovin paljon. Kuitenkin kirjoitin 3 päivää sitten alla olevan tekstin 45 min blogiin, enkä saanut vastauksia kysymyksiini: miksi osa Asumispalveluista myytiin Terveysrahastolle ja olisiko voittoa voitu tehdä vähemmän, jotta henkilökuntaa olisi saatu palkattua enemmän (ilmeisesti tuo voiton euromäärä ei ihan pitänytkään paikkansa). Voisitko sinä vastata noihin kysymyksiin?

   "Alla on kohta Invalidiliiton Asumispalvelut Oy:n tiedotteesta, joka on päivitetty 8.12:

   Miksi Terveysrahasto omistaa osan Invalidiliiton Asumispalvelut Oy:stä?
   Vuonna 2008 Invalidiliiton Asumispalvelut Oy myi neljänneksen osakkeistaan Terveysrahastolle, jossa kaikki sijoittajat ovat kotimaisia toimijoita. Suurin sijoittaja on Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra, muita merkittäviä ovat mm. sotainvalidit ja eläkevakuutusyhtiöt. Mukana ei ole yhtään ulkomaista pääomasijoittajaa.

   Kuten huomaatte, ei tiedotteessa mitenkään vastata kysymykseen “Miksi?”. I-liitto omistaa siis Oy:sta 75% ja voi siten täysin itse päättää, tekeekö Asumispalvelut voittoa vai ei. Voittoa olisi voitu tehty vaikka vain 1,2 miljoonaa euroa 2,2 miljoonan sijaan ja osingot jättää jakamatta. Silloin palveluhin olisi käytetty miljoona euroa enemmän (esim. 25 kokopäiväistä työntekijää) ja palveluiden taso olisi noussut. Tämä olisi myös merkittävä kilpailuetu, kun laatu paranisi."

   Poista
  4. Pekka jos olet asunut yli kymmenen vuotta. Oletko asunnut yhtään vuotta Validia-palvelutaloissa. Elikä sen jälkeen kun invaliidiliitto ja validia erotettiin toisistaan.
   Tämän jälkeen vasta ongelmat alkoivat syntymään.

   Poista
 31. Lukekaa vammaispalvelulaista pykälä 8 "vammaisille tarkoitetut palvelut", lukekaan jokainen sana ja miettikää mitä kunnat ja palveluntuottajat sen perusteella velvoitetaan antamaan.

  VastaaPoista
 32. Lukekaa vammaispalvelulaista pykälä 8 "vammaisille tarkoitetut palvelut".
  Tätä voidaan tulkita ihan miten vaan. Riippuen siitä kuka on rahastamassa ja ketä.

  I-liitto ja Asumispalvelu Validia on saatava nykyaiseksi.
  Tässä ei auta vanhojen epäkohtien kaivelut tai mitkä kytkökset on kenelläkin.
  Nyt tarvitaan suoraselkäisiä vastuun ottajia jotka kuuntelevat jäsenistönsä mielipiteitä.

  Ensimmäiseksi annan ehdotuksen Validian vammais asiantuntijat voisivat asua 2-3 viikkoa näissä isommissa taloissa. Katsella kuunnella ja miltä tuntuu vuonna 2012 asua validia palveluissa. Silloin uskoisin, että mm. Pekka Hätinen myös olisi tietoinen asioista.
  Mikäli olet asunut joskus 20 vuotta sitten, niin sen aikainen palvelu ja ihmisistä välittäminen ilman euron kuvaa otsassa on unta.
  Mielenkiinnolla odotan, tähän ehdotukseen nykyiset validia asukkaiden jäsenet uskaltavat mennä asumaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt tarvitaan rohketa toimintaa, jolla oikeudenmukaisuus ja ihmisarvo palautetaan takaisin kunniaan. Näin ehkä saadaan luottamus takaisin.

   Tuo oli hieman muokattu versio liiton arvoista.

   Poista
  2. Mielenkiinnolla odotan, tähän ehdotukseen nykyiset validia asukkaiden jäsenet uskaltavat mennä asumaan.Tämä kohta kirjoituksesta on epäselvä,koska minulla on paha lukihäiriö ja kirjoitusvaikeuksia. Tarkoittamani asia ei aina tule oikein ymmärretyksi.

   Yllä olevalla tarkoitin niitä vammaisia henkilöitä, jotka ovat Validia-palveluissa asukkaiden asioita ajamassa.
   Heidän olisi hyvä tutustua nykyiseen toimintaan ihan täällä ruohonjuuritasolla.

   Poista
 33. Suomessa on ainakin satoja ihmisiä joiden ihmisarvoisen elämän toteutuminen edellyttäisi vammaispalvelulain mukaista palveluasumista. Julkisuudessa olleiden tietojen perusteella 250 kuntaa ostaa asumiseen liityviä palveluita keskitetysti Validia-palveluilta. Näinollen nämä palveluasumisen tarpeessa olevat vammaiset asuvat Validia-yksiköissä henkilökohtaisen avun piirissä. Todennäköisesti heillä on kunnan hallintopäätös palveluasumisesta, mutta koska ei ole palveluasumista tuottavia palveluntarjoajia, kunnat ovat pakotettuja(?) hankkimaan asumisen henkilökohtaisena apuna.
  Antti Dahlberg on laskenut, että yhdellä miljoonalla palkattaisiin 25 avustajaa Validia-palveluihin. Ehdotan toisen miljoonan sijoittamista avustajien palkankorotuksiin, jolloin saataisiin Validia-palveluihin hakeutumaan töihin motivoituneita ja itsenäiseen työskentelyyn kykeneviä päteviä henkilöitä, jotka pystyvät antamaan palvelua asukkaan äidinkielellä (VPL 7§).

  VastaaPoista
 34. Invalidiliiton kirjoitetut arvot....rohkeus ja mitä ne nyt olivatkaan....pitäisi saada käytännön teoiksi Validiassa ja muissakin toimintayksiköissä. Se, miten vammaisia kohdellaan asiakkaina tai työntekijöinä kertoo enempi kuin kauniit lauseet. Sanan pitäisi tulla lihaksi!
  Vammaisia ja vajaakuntoisia on töissä keskustoimistossa monta. Kiitos Marja Pihnalan. Muissa toimintayksiköissä meitä on joitakin.
  Jaksamistamme pitäisi erityisesti tukea.
  Tämmöisessä keskustelussa on ikävää hyökätä tiettyjä ihmisiä vastaan persoonina. Nämä ovat arvoasioita, elintärkeitä liiton jäsenistölle.
  Kuka tätä liittoa ohjaa....kuka omistaa....eikös me vammaiset....vai?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "SE MITEN VAMMAISIA KOHDELLAAN ASIAKKAINA TAI TYÖNTEKIJÖINÄ KERTOO ENEMPI KUIN KAUNIIT LAUSEET. SANAN PITÄISI TULLA LIHAKSI!"

   Voisiko sen paremmin sanoa! Osuit naulankantaan!

   Tätä odotellessa...

   Poista
  2. ...voimia Sinulle! On ilo huomata joukossamme kaltaisesi persoona! Tsemppiä!

   Poista
  3. Jäsenet kyllä vielä omistaa liittoa.
   Toinen kysymys onkin kenen talutusnuorassa olemme. Liittoa vierään kuin pässiä hihnassa.
   Asumispalveluyhtiö mikä eriytettiin liitosta on nyt niin vahvoilla, että jäsenet on pahimpia riippakiviä. Tämän vuoksi varmaan Marja Pihnala onkin kirjoittanut

   75-vuotias järjestömmekin kaipaa jatkuvaa uusiutumista. Invalidiliitto on vuosien myötä kasvanut suureksi. On aika pohtia jopa sitä, onko aika luopua asumispalveluyhtiöstä? Tarvitseeko liitto yhtiötä? Mitä hyötyä yhtiölle on aatteellisesta järjestöstä?

   Asumisyhtiökö painostaa liittoa ja on valmis myymään i-liiton hienot aatteet? Euro euro...

   Poista
 35. Itsehän olemme luottamushenkilöt valtaan äänestäneet ja he itse ovat valtaa halunneet. En kylläkään tuolloin olisi uskonut, minkälaisia pelkureita päättäjiksi saimme. Eivät uskalla omalla nimellään vastata kritiikkiin. Olisi aika outoa, jos ministerit tai kansanedustajat eivät kommentoisi mitään. Marja Pihnala tarvitsee nyt kaikken tuen tuollaisen porukan kanssa töitä tehdessään.

  Asumispalveluilla rahastaminen on härskiä. Yhtiötä pitää vain yksinkertaisesti hallinnoida eettisemmin, jotta ihmisarvon kunnioittaminen ja oikeudenmukaisuuden toteutuminen olisi paremmin mahdollista. Toisaalta Synapsian synkistä taloussyövereitä löytyy vielä pahempaa, aivan selviä väärinkäytöksiä. Näistä ovat ainakin selkäydinvammaiset joutuneet maksamaan terveydellään. Monissa palavereissa on tätä asiaa käsitelty, mutta vastauksia ei ole saatu. Ehkä näidenkin ongelmien saattaminen päivänvaloon on pakko tehdä.

  VastaaPoista
 36. Tämä on melko hämmentävää, tämä keskustelu täällä. Validia-palveluiden päällimmäiset ongelmat kaiketi konkretisoituvat paljolti vammaispalvelulain osauudistukseen ja sen tuomiin muutoksiin palveluvalikoimissa. Invalidiliitto on antanut lausunnon lakiuudistusta valmisteltaessa. Tämän lausunnon ovat allekirjoittaneet Raimo Lindberg ja Marja Pihnala. Oletettavasti keskustoimistossa muutkin henkilöt ovat olleet asiaa valmistelemassa. Mikä on luottamuhenkilöiden tietämys puuttua melko monimutkaisiin kokonaisuuksiin? Keskustoimistossa on työssä 70 henkilöä, joilla on suorat kanavat luottamushenkilöihin, jotka me olemme valinneet. Eikö tällä porukalla ole mitään vaikutusvaltaa?
  Olen todella hämmentynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin minä tarkoitin Asumispalvelut Oy:n voittoa ja osinkoja. Tuskin siihen keskustoimiston 70 henkilöllä on vaikutusvaltaa. Kai sen päättävät luottamushenkilöt?

   Hämmentävää tämä todella on, kun asioista päättävät eivät osallistu keskusteluun.

   Poista
  2. Anonyymi, kirjoitat:"Validia-palveluiden päällimmäiset ongelmat kaiketi konkretisoituvat paljolti vammaispalvelulain osauudistukseen ja sen tuomiin muutoksiin palveluvalikoimissa..." On totta, että Invalidiliitto antoi lausunnon. Vammaispalvelulain uudistus toi vammaispalvelulakiin asiakkaan oikeuksia vahvistavia menettelysäännöksiä vammaisen henkilön palvelutarpeen selvittämisestä, palvelusuunnitelman laatimisesta ja palveluja koskevan asian viivytyksettömästä käsittelystä. Merkittävin uudistus oli henkilökohtaisen avun saaminen ns. subjektiiviseksi oikeudeksi.
   En aivan saanut kiinni kommentistasi, joka koski yhteyttä Validia-palveluiden päällimmäisiin ongelmiin.

   Poista
  3. Keskustelen mielelläni aiheesta, mutta asia on melko laaja, joten en tee sitä tässä. Ehkä tapaamme lähiaikoina. Tulet joka tapauksessa saamaan selvennyksen tavalla tai toisella.

   Poista
 37. Pitäisikö Asumispalvelu Oyn tuottaa tappiota? Jos nyt lisätään kuluja miljoonalla tai parilla, mikä on tulos seuraavana vuonna? Entä jos tulos painuu sitten tappiolle? Irtisanotaanko henkilökuntaa? Vai katetaanko tappiot muiden Invalidiliiton varoista, muiden vammaisten jäsenmaksuista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei pidä tuottaa tappiota, mutta ei noin paljon voittoakaan. Nythän Asumispalvelut Oy:n kannattavuus on kuulemma ollut selvästi Suomen yleistä tasoa korkeampi jo usean vuoden. Eli henkilökuntaa on varaa palkata lisää ja silti pitää yhtiö hyvässä kunnossa.

   Poista
  2. Kovinpa on vammaisten jäsenmaksut isoja, jos niillä jotain tappiota katetaan hah! Koettakaa nyt tajuta, mistä on kyse - markkinataloudesta, josaa littonne on yrittänyt sinnitellä arvoineen mukana, Miten on käynyt, joku totesi, et ongelmat alkoivat siinä vaiheessa kun oy erotettiin yleishyödyllisestä järjestöstä, Kai tiesittesen sen, et se oli RAY :n sanelema ehto yleishyödyllisen aseman säilyttämiseksi sille järjestölle ,joka näissä asioissa yrittää vaikuttaa, ja jos ette ole vammaiset järjestöönne tyytyväisiä, niin lienee oma vikanne - pistäkää tuulemaan - tehkää jotain!Marinaa kyllästynyt blogivierailija.Hyvää teksitä oli, mikäs se nimi nyt oli - joo hetki - joo siis Pekka Hätinen, joka kirjoitti 40 v kokemuksella, kuunelkaa tämmösii miehjiä heil on sanottavaa - häntä ja tuota Pihnalaa, näyttävät osaavan asiansa. tuolle Malinille voitte vaikka viuhauttaa pitkät. mokomakin suunpieksäjä ja sanoo vielä olevansa tutkiva journalisti, onneks me Karpon sukupuolta olevat sentään ymmärretään mitä rötöherrajournalismi on ja mitä ei - rajansa kaikella.

   Poista
  3. Yleishyödyllinen yhteisö määritellään tuloverolaissa. Vaatimuksena on, että toimii yksinomaan ja välittömästi yleiseksi hyväksi ja toiminta ei kohdistu vain rajoitettuihin henkilöpiireihin sekä se ettei tuota toiminnallaan siihen osallisille talodellista etua osinkona, voitto-osuutena taikka kohtuullista suurempana palkkana tai muuna hyvityksenä.
   En nyt oikein ymmärrä miten yhtiöittäminen oli RAY:n sanelema ehto. RAY myöntää avustuksia yleishyödyllisille yhteisöille, mutta kaiketi se on yhteisön omassa päätäntävallassa, että yleishyödyllisyyden vaatimukset täyttyvät. Viisaammat korjatkaa, jos olen väärässä.

   Poista
  4. RAY vaati yhtiöittämisen koska liittona raha virtoja eivät pystyneet uskottavasti todentamaan. Liitto ja asumispalvelu on eri asia.
   Liitto ei varmaan tavoittele voittoa. Asumispalvelu taas kerää kaikesta mahdollisesta mitä lakipykälillä saadaan.

   Yksinkertaisesti liitto ehdottaa hyviä keinoja millä vammainen tulee toimeen yhteiskunnassa. Maksajana on kunta tai valtio.

   Asumispalvelu taas antaa nämä palvelut ja kerää rahat. Jossain vaiheessa tulee voittoa väkisinkin.

   Poista
 38. Juuri näin. Tällaisen edunvalvontajärjestön jäsenilleen palveluja tuottavan yhtiön pitäisi pyöriä juuri plussan puolella. Ja järjestöllä pitäisi olla sananvaltaa toiminnan sisältöön.

  VastaaPoista
 39. Minusta Invalidiliiton pitää hoitaa haltuunsa annettua, invalidien omaisuutta, huolellisesti ja tuloa tuottavasti. Liiton pitää olla vakavarainen. Asumispalveluja käyttävät eivät saa olla erikoisasemassa muihin jäseniin verraten. Voittoa pitää tulla, että paikkoja voidaan joskus korjatakin. Se, mihin halvat hinnat johtavat, nähtiin Rantasalmen lomakylässä. Se rapistui.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Invalidiliitto on hyvin vakaavarainen, eikä Asumispalvelut Oy:n tarkoitus pitäisi olla tuottaa sille osinkoja. Mitä tarkoitat, kun kirjoitat: "Asumispalveluja käyttävät eivät saa olla erikoisasemassa muihin jäseniin verraten." Ovatko kaikki Asumispalvelut Oy:n asiakkaat edes Invalidiliiton jäseniä? Ei kai niin edes pitäisikään olla.

   Poista
  2. Tervetuloa näihin vanhehpiin asuntoihin 30 vuotta jo kulunut. Korjaukset jotka tehdään katosta lattiaan, niin annetaan uudelle asukkaalle. Vanhat asuvat alkuperäisessä museoitavissa asunnoissa melkein.

   Poista
  3. On hyvä, että Invalidiliitto on vakavarainen. Hyvä, että liitto on pitänyt taloudesta ja omaissuudesta hyvää huolta. Se on kaikkien etu. Olen ollut hämmästynyt siitä, että liittoa kritisoidaan sen omaisuudesta. Liitto on rakentanut ammatillisia oppilaitoksia, kuntoutuslaitoksia, palvelutaloja jne. Vanhoista ammattioppilaitoksista (Sulkava, Kolmiranta, Westend) on luovuttu, koska uudet tarpeet ovat tulleet tilalle. Pelkästään RAY:n varoilla ei ole mahdollista rakentaa eri tarpeisiin tarkoitettuja rakennuksia.
   Anonyymi kirjoittaa vanhoista asunnoista. Esim. Vantaan palvelutalo, jossa itse olin johtajana, oli suuri, oman aikansa tuote, josta aika ajoi ohi. Asukkaat siirtyivät pois Vantaalta uuteen Porslahdenportin ja muihin yksiköihin. Samoin Käpylän palvelutalosta asukkaat muuttivat uusiin yksiköihin. Uudistuksia tapahtuu kaiken aikaa. Varmasti on näin, että vieläkin osa asukkaista asuu vanhoissa taloissa.

   Poista
 40. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Marja! Saatko jokun luottamushenkilön vastaamaan nimellään näihin kysymyksiin: miksi osa Asumispalvelut Oy:stä myytiin Terveysrahastolle. Olisiko viime vuosina voitu tehdä vähemmän voittoa, jotta henkilökuntaa olisi saatu palkattua enemmän laadun parantamiseksi? Miksi Invalidiliitto ottaa osinkoja Oy:ltä?

   Poista
 41. Jos eivät edes ole jäseniä, niin miksi Invalidiliiton pitäisi tarjota heille palveluja muita yrityksiä halvemmalla? Olisiko se oikein, että Asumispalvelut olisi halvempi kuin muut sen kilpailijat markkinoilla? Mitenkä kilpailu silloin toteutuu, kun Invalidiliitto saa ilmaista rahaa yhteiskunnalta? Eikö se silloin vääristäisi kilpailua?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän I-liitto niitä palveluja tarjoa, vaan sen omistama Oy. Ei hintoja pidäkkään laskea, vaan Asumispalvelut Oy:n voittoa pienentää siten, että saadaan palkattua enemmän henkilökuntaa, mutta yhtiö pidetään toimivana. Nyt Oy:n kannattavuus on käytettävissä olevien tietojen mukaan erittäin hyvä ja parempi kuin Suomessa keskimäärin. Eli palveluiden tasoa on varaa nostaa ja silti pitää hinnat ennallaan.

   Saako Asumispalvelut Oy ilmaista rahaa yhteiskunnalta?

   Poista
  2. Eikö Invalidiliiton Asumispalvelut Oy:n tulisi olla keulakuva, esimerkki kaikille muille palveluntuotajille: me tiedämme, mikä on hyvä palvelu,kuuntelemme asukkaita ja panostamme laatuun, ei voittoon. Meillä on osaamista, olipa palvelunkäyttäjä sitten Invalidiliiton jäsen tai ei.

   Varmaankin jokainen asukas olisi valmis maksamaan pienen jäsenmaksun saadakseen sen hyvän palvelun, ja Invalidiliiton maine nousisi pilviin. Asukaskatoa ei olisi, ja kilpailuttamisessa voitto olisi selvä!

   Poista
  3. Näin asioiden soisi olevan. Ja toivottavasti siihen nyt pyritään. Tällainen meno mitä nyt on, on suureksi häpeäksi.

   Poista
 42. Ei kai saa, mutta Invalidiliitto kait saa. Siksi sen rahoja ei saa antaa ilman tuottovaatimusta Asumispalvelut Oyn käyttöön.
  Erimielisyytesi siis kohdistuu Asumispalvelut Oyn liikkeenjohtoon. Siitähän ei juurikaan vastaa hallitus vaan toimitusjohtaja ja hänen alaisensa. Yleensä kait osakeyhtiön tulee tavoitella voittoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päinvastoin. Jos Invalidiliiton "ilmaiseksi" yhteiskunnalta saamia rahoja päätyisi Asumispalvelut Oy:öön (en kyllä ymmärrä miten se tapahtuisi), niin ei niille mitään tuottovaatimusta tietenkään pidä/saa asettaa.

   Tämän Oy:n pitää tuottaa vain korkeintaan kohtuullinen määrä voittoa, ei sellaisia suuria, kuin viime vuosina.

   Erimielisyyksistä on vaikea sanoa, kun kukaan ei ole vastannut useista pyynnöistä huolimatta. Jos sellaisia on, kohdistuu ne nimenomaan Asumispalvelut Oy:n hallitukseen, joka ym. asioista päättää. Ja oikeastaan samalla myös liittohallitukseen. Omistajat päättävät.

   Poista
 43. Olet yhtä mieltä siitä, että Invalidiliitto ei saa vääristää kilpailua käyttämällä yhteiskunnalta saamiaan varoja kilpailuun muita alan yrityksiä vastaan. Mutta olet sitä mieltä, että tekemällä vippaskonstin, eli perustamalla yrityksen ja sijoittamalla rahat yritykseen, kaikki on hyvin? Alan muut yritykset eivät silloin kärsi?
  Omistajat päättävät valitsemalla toimivan johdon, tämän jälkeen omistajilla ei ole asiaa juoksevaan hallintoon. Jos johtamistapa ei tyydytä, hallitus voi erottaa johdon. Juuri muuta se ei voi eikä saa tehdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taisin pudota kärryiltä. En tiedä mistään vippaskonstista tai että kilpailu vääristyisi. Jos sinä tiedät, niin kertoisitko sen selkeästi.

   Mitä mieltä sinä olet: pitäisikö Asumispalvelut lakkauttaa tai sen toimintoja hoitaa toisin vai oletko tyytyväinen nykytilaan?

   Kyse ei ole juoksevasta hallinnosta. Toki sitäkin hallituksen pitää valvoa. Tuottotavoitteet määrittää yhtiön hallitus. Tuloslaskelman/tilinpäätöksen allekirjoittaa yhtiön hallitus. Osingoista päättää pelkästään yhtiön hallitus. Oletko tästä eri mieltä?

   Poista
  2. Jos joku markkinoilla toimiva yritys ei toimi samoilla periaatteilla kuin muut, kilpailu vääristyy. Kilpailua pitää olla mutta sen pitää olla reilua. Ei ole reilua, jos yhteiskunta lappaa rahaa Invalidiliittoon ja liitto sitten kilpailisi muiden yritysten kanssa siten, että liiton rahoitus takaisi turvan. Siksi kai pääomansijoittaja Terveysrahasto on sijoittanut ehkä 2,5 miljoonaa Asumispalveluun, saaden myös osakkuuden yhtiöön. Terveysrahasto sijoittaa rahat, edellyttää voitollista toimintaa ja myy osuutensa kun sopivaksi näkee ja hinta miellyttää.
   Pidän idealistisena mutta mahdottomana sitä, että osakeyhtiö toimisi jollain muulla periaatteella kuin voittoa tavoitellen. Luulisin, että sopimukset kuntien kanssa ovat monivuotisia, aika hankala on toimia niin, että tulos on voitollinen mutta ei tappiolla. Henkilökunnan palkkaaminen on pysyvä kulu, sitä ei voi huonoina aikoina helposti pienentää. Asumispalvelun toiminnasta en tiedä mitään. Sen katsoin, että voittoprosentti on 5 viime vuotena ollut 2,5 ja 7,5%n välillä. Esim. mainittu Attendo samana aikana 5-11,4%. Moni muu hoivakoti tekee yli 20%n tuloksia. Niitä voit tarkastella Fonecta Finderista. Tilinpäätöksen allekirjoittaa hallitus mutta sen vahvistaa ja osingoista päättää yhtiökokous.

   Poista
  3. Odotan vastauksiasi. Mitä mieltä sinä olet: pitäisikö Asumispalvelut lakkauttaa tai sen toimintoja hoitaa toisin vai oletko tyytyväinen nykytilaan?

   Edelleen: En tiedä mistään vippaskonstista tai että kilpailu vääristyisi. Jos sinä tiedät, niin kertoisitko sen selkeästi.


   Uusi kysymys: mitä mieltä olet siitä, että Invalidiliito saa osinkoja tästä yhtiöstä?

   Olen samaa mieltä: voittoa pitää tavoitella, mutta tässä yhtiössä kohtuullista. Nyt siis näköjään Attendon tasoa. Nimenomaan siksi, koska sopimukset ovat monivuotisia, on toimintaa helpompi ennakoida.

   Mitäs tämä tarkoittaa: "aika hankala on toimia niin, että tulos on voitollinen mutta ei tappiolla." Voiko siis mielestäsi tulos olla voitollinen ja tappiolla??

   Oletko muuten sama tyyppi, joka äsken vaati tuottoa yhteiskunnan "ilmaiseksi" liitolle antamille rahoille?
   Siteeraus: "Ei kai saa, mutta Invalidiliitto kait saa. Siksi sen rahoja ei saa antaa ilman tuottovaatimusta Asumispalvelut Oyn käyttöön."
   Jos olet sama niin aivan ristiin rastiin ajatuksesi juoksentelee (vai kelaa?).

   Poista
  4. Huvittaa tuo sinun vastauksien vaatiminen. Eihän kenelläkään ole velvollisuutta vastailla kysymyksiisi. ja näyttää siltä, että et kiihkoltasi malta perehtyä niihin vastauksiinkaan, mitä olet saanut. Malttia veikkonen!

   Osakeyhtiön hallitus valvoo toimitusjohtajaa lähinnä taloudellisen raportoinnin perusteella. Sen pohjalta arvioidaan, miten hyvin yhtiön talous kehittyy, ja miten johto on talouden osalta onnistunut. Ulkopuolisiin nähden taas hallitus esiintyy normaalisti toimitusjohtajan, joskus puheenjohtajan, kautta. Yksittäisen hallituksen jäsenen ei ole tarvis, eikä normaalisti edes toivottavaa esiintyä yhtiön nimissä. Tästä on runsaasti kirjallisuutta, johon voinet tutustua. Kuuklella löytyy.

   Sanoit virheellisesti, että voitto on Attendon tasoa. Näin ei ole, voitto on huomattavasti vähemmän. Ota huomioon, että prosentti lasketaan 40-50 miljoonan liikevaihdosta. 11,45 on hyvä, 2,5% huono.

   Mielestäni Asumispalvelua ei pidä lakkauttaa. Miksi se olisi tuomittavampi kuin Punaisen Ristin Esperi Care Oy tai Folkhälsanin Folkhälsan Syd Oy?

   Jos hoitopalvelussa on liian vähän henkilökuntaa, syytä pitää hakea siitä kunnasta, joka on tarjouksen palveluista pyytänyt. Tarjouspyynnössä päätetään hoidon tasot ja hinnat. Palveluja tuottava yritys antaa tietysti tarjouksen pyyntöä vastaavasti. (Jos joku pyytää tarjouksen yhdestä autosta, on pelkkää tyhmyyttä tarjota kahta autoa, sellainen tarjous ei voi menestyä)

   Totta kai omistaja voi ottaa yrityksestä osinkoja. Pääomansijoittaja haluaa tietenkin korvauksen sijoituksestaan, eikä osinkoa voi jakaa vain osalle omistajia. Aikaan ennen osakeyhtiöitä ero on se, että nyt osa voitosta jää osakeyhtiöön vastaisen varalle. Mikäli voittoa ei syntyisi, on yhdistys hoitanut omaisuuttaan huonosti, eikä kaikkien yhdistyksen jäsenten hyväksi.

   Sopimukset ovat monivuotisia, mutta asukkaiden määrä vaihtelee. Miten pystyt laskemaan yrityksen tuloksen, kun tilaaja ei tarjousvaiheessa sitoudu ostamaan yhtäkään paikkaa? Aika vaikeaa se on. Sitä tarkoitin tuolla tasapainottelulla: Mitä pienempi voitto on, sitä lähempänä on myös tappion mahdollisuus.

   Jos luet aiemman kommentin, niin ymmärtänet, mitä tarkoitan vippaskonstilla. Jos et, niin ei se kovin vaarallista ole.

   Poista
  5. Kun tuotetaan vaikeavammaisten palveluasumista ollaan tekemisessä asian kanssa, jota ei pitäisi tarvita kilpailuttaa. Kysymys on samanlaisesta asumisesta kuin mikä tahansa muu normaali asuminen. Ja perustuslakimme sallii asuinpaikan valinnan jokaiselle.
   Edelleen kuitenkin annetaan ainakin ymmärtää, että palveluasuminenkin (vaikeavammaisten) kuuluu kilpailutuksen piiriin ja tämä tuodaan esille monessa kohdassa olemassa olevien epäkohtien selittäjänä. Tosin en sitten tiedä, jos kyseessä ei olekaan vaikeavammaisten palveluasuminen, vaan henkilökohtaisena apuna tuotettava palvelu, niin kuuluko se sitten sen tähden kilpailuttaa. Puhun nyt asumisesta Validia yksiköissä. Ainakaan tämän ei pitäisi olla mitään hoitopalvelua, vaan ASUMISTA.

   Poista
  6. Kilpailuttaminen nyt kuitenkin on tosiasia. Ehkä itse kilpailuttamista voisi parantaa. Vaikkapa japanilaisella Kaigo Hogen tyyppisellä kilpailutuksella:
   (HS 26.2.2012) Japanin järjestelmässä vanhukset ovat palveluiden ostajia ja voivat itse tai omaistensa avustamina päättää, mihin palveluntarjoajaan sijoittavat.

   Vaikka järjestelmä on asiakkaan näkökulmasta puhtaasti markkinavetoinen ja vapaaseen kilpailuun perustuva, palveluntarjoajille ja palveluiden sisällölle on asetettu tiukat kriteerit. Ne koskevat yksittäisten palveluiden sisältöjä, hoito- ja hoivahenkilökunnan määriä ja ammattitaitoa sekä yritysten voitonjakoa ja palvelujen hinnoittelua.

   Järjestely poistaa mahdollisuuden kilpailla hinnoilla. Palveluntarjoajien ainoaksi kilpailuvaltiksi jää yrittää tarjota parempaa palvelua kuin kilpailijansa.

   Poista
  7. Osinkoja olisi voinut jakaa vain lain edellyttämän minimäärän verran. Jos se ei sitten pääomasijoittajalle kelpaa, niin myyköön osuutensa.

   Tarkemmin ajatellen minua ainakaan ei häiritsisi, jos taustalla oleva Invalidiliitto hieman vääristäisi kilpailua lopettamalla rahastuksen, kunhan ei toimi laittomasti. Sehän olisi vaan meidän vammaisten etu, kun Asumispalveluiden laatu nousisi. Mielestäni nyt joillekin on markkinataloudessa polleana toimiminen hieman hurahtanut päähän ja samalla ovat liiton arvot unohtuneet. Liitolla on jo nyt omaisuutta ihan tarpeeksi.

   Ei siinä ole mitään huvittavaa, jos haluaa vaaleilla valittujen luottamushenkilöiden vastaavan. Velvollisuutta ei siihen ole, paitsi ehkä moraalinen. En usko Kuuklen sanovan, että esim. kansanedustajien olisi epätoivottavaa kommentoida epäkohtia.

   Ote kirjoittamasti noin viikon takaa: "Tätä keskustelua on käyty kai jo kohta kolme kuukautta. Mitä mieltä ovat liittohallituksen tai -valtuuston jäsenet? Onko kukaan teistä kommentoinut omalla nimellään? Marja kirjoitti tämän blogin alussa, että ohjelmista ja keskustelusta on ollut hyötyä. Mitä mieltä te olette?"

   Mites muuten sinä/te Anonyymi, jolle tässä ketjussa olen useasti vastaillut, satutko olemaan liittohallituksen jäsen? Miksi et esiinny omalla nimelläsi?

   Poista
  8. Kansanedustaja on hiukka eri juttu kuin yrityksen hallituksen jäsen. Hallituksen jäsen on vastuussa yhtiökokoukselle, ei yksittäiselle yhdistyksen jäsenelle.
   En ole liittohallituksen enkä liiton minkään toimielimen jäsen.
   Satuin eksymään tänne, kun 45min ohjelman jälkeen tulin ihmettelemään, miten joku taideteos talon katossa saa mielet kuohuksiin.
   Ehkäpä nyt on aika taas mennä eteenpäin.

   Poista
  9. Olen halunnut luottamushenkilöiden kommentoivan, et vain ole jaksanut lukea. Kyse on I-liitosta omistaja. Oletko Asumispalveluiden hallituksessa? Sun on ehkä tosiaan syytä mennä eteenpäin...

   Poista
  10. Niin, kaikki on suhteellista kenen kukkarosta käsin tarkastelee asioita. 115 000 euroa on arvovaltaisen puheenjohtajan mielestä pieni osa kaikista menoista kuten Synapsia 30 milj euroa ja pääkonttori Ruskeasuolla 26 milj euroa. Toimitusjohtaja taas ihmettelee miksei saisi olla esteetön pääkonttori. Tietysti saa ja pitää olla esteetön mutta pitääkö sen maksaa 26 milj euroa? Taidettakin saa olla mutta eikö voisi hankkia Invalidiliiton oman jäsenen taidetta? Muuten 115 000 eurolla saisi paljon avustajatuntia ainakin noin 3000!

   Kalle Isokallio ihmetteli Jälkiviisaissa syskyllä mitä metallityöntekijät, jotka silloin oli menossa lakkoon, nyt miettivät kun hyväntekeväisyysjärjestö ostaa taidetta 115 000 eurolla.

   Mutta niinkuin anonyymi niin hyvin tuo esille tasa- arvoa ja yhdenvertaisuutta ei aina näy olevan edes hyväntekeväisyysjärjestössä. Hän lienee sisäpiirin miehiä tai naisia.

   Poista
  11. Mitäs yhdenvertaisuutta se on, jos taideteokseen ajatellut rahat laitetaan avustajatunteihin? Suurin osa jäsenistä ei tarvitse avustajaa.

   Poista
  12. Tuossa taitaa taas olla yksi sisäpiirin Pölhö-Kustaista liikkeellä. Vielä kun oppisi nimensä kirjoittamaan.

   Poista
  13. Henkilöön käyvä argumentointisi ei oikein kuulu asialliseen kommentointiin.

   Poista
  14. Uskallan kuitenkin käyttää omaa nimeäni. Invalidiliiton liittohallituksen jäsenet turvautuvat nimimerkkeihin. Eikä kommenttini kohdistunut kehenkään henkilöön, Anonyymi on Anonyymi.

   Poista
  15. Kovin kummallinen tuo yhden monista anonyymeistä väite siitä ettei yhdistyksen luottamuselimissä olevat olisi vastuussa jäsenistölleen. Kun puhutaan järjestöstä, niin luottamushenkilöt ovat vastuussa nimenomaan jäsenille ja heidät valitaan yhdistyksen sääntöjen määrittelemällä tavalla luottamuselimiin.

   Itse olen eräissä asioissa kritisoinut joitakin i-liiton laitoksissa tapahtuvaa toimintaa ankarastikin, mutta tehnyt sen aina omalla nimelläni ja osoittanut kritiikin niille jotka asioihin voivat vaikuttaa.

   Hiukan turhauttaa tämä jargonin jauhaminen nimimerkkien takaa. Ei kai kenellekkään ole syytä pelätä kostotoimia tai muuta vastaavaa kirjoittaessaan tänne omalla nimellään? Vai onko se vastuuttomuutta päättävissä elimissä olevilta eli ei uskalleta vastata jäsenistölle ja täten pyritään ainoastaan varmistaa valinnat jatkokausille?

   Itse en ole pyrkimässä mihinkään, mutta yli 30 -vuoden järjestökokemuksella odottaisin, että myös liiton luottamushenkilöt avaisivat sanaisen arkkunsa sekä kommentoisivat keskustelua omalla nimellään.

   Marjalle ja Pekalle isot respectit siitä, että osallistutte keskusteluun omilla nimillänne toisin kuin valtaosa täällä kirjoittavista.

   Poista
 44. Olen palannut vuosilomalta ja vastannut useisiin kysymyksiinne/kommentteihinne. Olen iloinen kaikista blogissani olevista kommenteista. Kiitos niistä!
  Tässä vielä muutama asia:
  Monet kommentit, joita olette esittäneet liittyvät luottamushenkilöille kuuluvaan vastuuseen. Liittovaltuusto kokoontuu kahdesti vuodessa ja liittohallitus keskimäärin kerran kuussa. Liittohallituksen seuraavaan kokoukseen kokoan koosteen kaikista niistä kommenteista, toiveista ja parannusehdotuksista, joita blogeissa on ollut. Hallitus käsittelee aihealueet kohdennetusti. Samaa koottua materiaalia tulee käyttämään myös liittovaltuusto keskusteluissaan.

  Muutama sana demokratiasta. Yhdistysten jäsenet voivat asettua ehdolle liittovaltuustoon. Yhdistysten jäsenet valitsevat alueittain haluamansa ihmiset valtuustoon.Viimeksi äänestysprosentti oli 50%. Valtuusto valitsee sitten liittohallituksen ja liiton puheenjohtajat. Tätä kautta on vielä 1,5 vuotta. Olkaa siis aktiivisia, kun haluatte olla mukana Invalidiliiton päätöksenteossa.

  Paljon on tullut kriittisiä kommentteja asumisesta ja P. Hätistä on muistutettu siitä, että ajat ovat muuttuneet siitä, kun hän on asunut palvelutalossa. Olemme nyt menossa johonkin asumisyksikköön kuulemaan asukkaiden mielipiteitä. Ainakin Vantaalla asukkaat tulivat kertomaan ajatuksiaan. Toivotaan, että näin käy myös nyt. Tämän jälkeen voin kertoa kuulemastani ja samalla vastata omalta osaltani yhtiötä koskeviin kysymyksiin, jotka vielä nyt ovat vastaamatta.

  Raha-automaattiyhdistykseen liittyy myös monia kysymyksiä, joita on käsitelty blogissa. Tulen tästäkin kirjoittamaan myöhemmin.

  Lopuksi olen huolissani henkilökunnasta, joka tekee tärkeää työtä. Näen, että MTV 3 45 minuuttia -ohjelma ja blogeissa olevat kommentit ovat loukanneet heitä. Liitto ei todellakaan ole niin huono, kuin on annettu ymmärtää. Ohjelmissa ei ole kerrottu juurikaan liiton monipuolisesta muusta toiminnasta, josta ainakin itse olen ylpeä. Parannettavaa riittää koko ajan, toki.
  Eikö ole hyvä asia, että työntekijät ovat valinneet omien arvojensa perusteella juuri Invalidiliiton.

  Torstaina 1.3. klo 21.30 Ylen FST5 kanavalla on ohjelma, joka kertoo liiton Järvenpään koulutuskeskuksen kultaseppäopiskelijasta.

  Siirryn miettimään seuraavaa blogia, joka tulee ensi viikolla. Onneksi ei ole pulaa aiheista, ne löytyvät näiltä sivuilta. Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Marja! Saatko jokun luottamushenkilön vastaamaan nimellään näihin kysymyksiin: miksi osa Asumispalvelut Oy:stä myytiin Terveysrahastolle. Olisiko viime vuosina voitu tehdä vähemmän voittoa, jotta henkilökuntaa olisi saatu palkattua enemmän laadun parantamiseksi? Miksi Invalidiliitto ottaa osinkoja Oy:ltä?

   Poista
  2. Validian omat toiminta ajatus mm.

   Tänään järjestön tuottamien palvelujen tulee olla
   taloudellisesti kannattavia, mutta tulosta ei tehdä
   asiakkaiden, henkilöstön, muiden sidosryhmien tai
   ympäristön kustannuksella.
   http://www.stkl.fi/2010_Saatytalo_Hamalainen.pdf


   Tässä on hyvä esim. miksi Terveystalo on mm. Osakkaana Validia-Palvelu OY.
   http://www.koronainvest.fi/sijoitustoiminta/

   Sijoituskriteerit
   Etsimme sijoituskohteiksi yrityksiä joissa on:
   Sitoutunut pätevä johto
   Mahdollisuus saavuttaa merkittävä markkina-asema
   Ennustettava positiivinen kassavirta
   Merkittävää kasvupotentiaalia

   Poista
  3. Jäsenistön valitsema luottamushenkilö1. maaliskuuta 2012 klo 12.53

   Antti Huudat jälleen täälläkin blogissa luottamushenkilön kommenttia Invalidiliiton asioihin. Et näköjään ymmärrä jäsenistön valitsemien luottamushenkilöiden tehtävää, ei luottamushenkilön toimen kuvaan kuulu kommentoida liiton asoita blogien kautta eikä ainakaan jonkun sensaatiotoimittajan blogin välityksellä, kyllä luottamushenkilön tehtävä on toimia jäsenten edun mukaisesti ja he ovat velvollisia toimimaan myös Invalidiliiton edun mukaisesti. Onhan tässä hähty myöskin järjestöjen kaatumisia ja ajautumisia konkursseihin huonon talouden hoidon vuoksi, tätäkö sinä liitolta haet.
   Luottamushenkilöt päättävät valtuuston ja hallituksen kokouksissa asioista ja tiedotus ratkaisuista tapahtuu virallisen sovitun tiedotusvälityksen kautta onko se sitten liiton Tj, tiedotusvastaava tai hallituksen puheenjohtaja. Näin toimii järjestödemokratia jos et sitä tiennyt. Sinäkin tietääkseni toimit Akson ry:n varapuheenjohtajana niin luulisi sinun ymmätävän mitä tarkoittaa luottamustehtävä, se ei ole oman yhdistyksen tai liiton mustamaalaamista. Jos sinulla itsellä on asiat työsuhteissasi mennyt ristiin esimiestesi kanssa niin pitäisikö katsoa peiliin, kun tavataan sanoa, että riidoissa on aina kaksi osapuolta. Selkäydinvammaisten yhdistys Akson ry on liittynyt juuri hiljattain Invalidiliiton jäseneksi ja liiton hallitus on sen hyväsynyt yhdeksi liiton jäsenyhdistykseksi ja tietojeni mukaan kaikki Aksonin jäsenet eivät oikein ymmärrä onko toimintasi näissä kommenteissa Aksonin hyväksymiä kun olet sen järjestön vpj. Aksonin jäsenet voisivat kommentoida asiaa ja kertoa seisovatko he sinun takana ja myöskin hallituksen PJ voisi kertoa onko Akson myös näiden sinun kommenttien kanssa samalla linjalla.

   Poista
  4. Joko tämä Aksonin ja sen johtajan kanta Invalidiliiton toimintaan on käsitelty yhdistyksen elimissä? Oliko kanta yksimielinen?

   Poista
  5. Paljon on näköjään minulla opittavaa, yritän parhaani. Mielestäni luottamushenkilö voi äänestäjilleen vastata mustamaalaamatta ketään. Mielelläni kuulisin myös kaikki Aksonin jäsenistön mielipiteet.

   Edellinen esimieheni, Käpylän kuntoutuskeskuksen johtaja ja ylilääkäri Aarne Ylinen, lähetti minulle tekstarin muutama viikko sitten samana iltana, kun Tuula Malin oli häntä käynyt haastattelemassa. Tekstarissa luki: "Antti, olet mies paikallaan". Se oli hänen kommenttinsa toiminnastani.

   Poista
  6. Minun jäsenmaksulappuni, joka tuli tässä hiljakkoin on tuossa pöytälaatikossa, kun mietin onko aiheellista sitä maksaa, jos yhdistyksen vpj esiintyy näissä blogeissa tuolla tyylillä ihmisiä nimittelemällä ja keskusliittoaan mustamaalaamalla niin on arvelluttavaa kuulua sellaiseen yhdistykseen. Haluaisin kuulla onko tuo AD:n kanta ja kirjoitukset myös Aksonin hallituksen ja PJ:N mielipide asioista, joita näissä blogeissa on käsitelty kertokaa minulle. Mitä mieltä on Aksonin jäsenistö asioista.

   Poista
  7. Kommenttini esim. Validiasta ja keskustoimiston roolista siinä ovat täysin omiani. Ne eivät liity Aksoniin mitenkään. Olen pahoillani, jos olen kirjoittelulla loukannut joitakin. Toisaalta mielestäni on reilua osallistua keskusteluun omalla nimellään.

   Olen näissä kuvioissa ollut enemmän tai vähemmän mukana yli 35 vuotta, joten mielipiteitä on kertynyt. Ne eivät ehkä kaikkia mielytä, mutta haluan kyllä niistä keskustella enemmänkin.

   Selkäydinvammaisten hoidossa on maassamme paljon parannettavaa. Sitä työtä olemme Aksonissa yrittäneet tehdä nimenomaan jäsenistön mielipidettä kuunnellen. Nyt 14.3 on Kunnonpaikassa Itä-Suomen alueen tilaisuus. Siellä on tarkoitus keskustella juuri siitä, miten me selkäydinvammaiset haluamme itseämme hoidettavan. Rovaniemellä on kokoontuminen jo ensi viikon torstaina. Ilman jäsenistön ajatuksia kehittäminen ei onnistu.

   Haluan siis kuulla kaiken kritiikin vaikka anonyymisti ja toimia sitten sen mukaan. Todellakin vain siten voi toimintaa kehittää. Mutta oikeasti tähän saakka minun korviini ei ole kantautunut mitään negatiivista ja se on jopa harmittanut. Hyvä, jos tämä keskustelu toisi niitä esille.

   Poista
  8. Oliko se vastaavasti epäreilua, kun blogikirjoittelit nimimerkkien "armas" ja "invalidiliitto uusiksi?" takaa?Muistaakseni heittelit estottomasti syytteitä henkilöt nimeten.
   Kirjoittaminen asioista asiallisesti on hieno juttu. Mutta voisit tuolla kokemuksella jo jättää henkilökohtaisuudet ja kirjoittajan henkilöön viittaavat vihjaukset sikseen.

   Poista
  9. En ole löytänyt Aksonin PJ:n kommenttia, enkä muidenkaan hallituksen jäsenten siitä onko AD:n kanta myös Aksonin kanta ja että ajattelevatko Aksonilaiset samalla tavalla. AD:n kielenkäyttö ei mielestäni ole korrektia, nimittelyt ja vihjailut Aksoninkin omaa keskusjärjestöä ja sen työntekijöitä kohtaan. AD sinun kommentit nimimerkkien takaa kirjoituksesta ovat täysin turhia, koska käytät niitä itsekin. Niin kauan kun en tiedä Aksonin kantaa asioihin niin en kyllä maksa jäsenmaksua. Olenhan sentään kuulunut paikalisyhdistykseen jo lähes kolme vuosikymmentä eikä tiettävästi yhdistys ole koskaan hyökännyt keskusliittoa vasten. Tämä on jäsenen mielipide, mielelläni kuulisin muidenkin Aksonin jäsenten kantoja asiasta. Sitä mieltä olen kuitenkin kuten TJ Pihnala on sanonut, että asiallinen kritikki on tarpeen silloin osataan asioihin ja niiden epäkohtiin puuttua. Kirjoituksista joita TJ on blogiinsa tehnyt on käynyt selvästi esille, että ongelmia ei ohiteta vaan niihgin puututaan ja tehdään tarvittavat korjaukset ja että asiat käsitellään liiton toimivissa luottamuselimissä eli hallituksessa ja valtuustossa. Tämä mielestäni jo kertoo, että ei asioita aiotn salata ja siirtää sivuun vaan on tarkoitus korjata puutteet. On hy6vä että TJ:llä on blogi missä voi asiallista kritiikkiä esittää. kiitos siitä

   Poista
  10. Epäreilu oli, mutta tunnustin tekoseni. Siellä takana on ihan aitoa asiaa, joita on monissa palavereissa käyty läpi. Tietysti kaiken niiden sisällön voisi paljastaa, se ei olisi mustamaalaamista, vaan totuus.

   Lyhyesti: esim vuosina 07-08 selkäydinvammaisen aika tapaturmasta Käpylään oli 77 vrk ja siihen päälle 98 vrk Käpylässä. Aika tapaturmasta kotiin on lähes TUPLASTI pidempi kuin esim. Norjassa. Ennen Käpylää joka kymmenes sai NYRKIN MENTÄVÄN, luuhun saakka ulottuvan painehaavan takapuoleen vuosina 07-08. Näitä syntyy Tanskassa ja Norjassa 0%. Tämä tilanne oli tiedossa jo 90-luvun puolivälissä. Käpylä olisi helposti voinut parantaa tilannetta ja rahaa oli. Lisäksi Käpylällä oli käytännössä monopoliasema ja laisäädännössä velvoite hoitaa "selkäydinvammapotilaan akuuttivaiheen kuntoutus". Uudisrakennus antoi kaikki mahdollisuudet, mutta mitään ei tapahtunut.

   Siis täysin turhaa kärsimystä ja lisäksi kallista!

   Miltä kuulostaa? Tiesitkö tämän? Kun tätä on tilannetta on yli 15 vuotta yrittänyt parantaa, eikä liitto reagoi mitenkään asiallisesti (paitsi nyt Marjan aikana) ja liittohallituksen päätöksiä jätetään todistettavasti toteuttamatta, niin minua ainakin se pänni ja nyt paine purkautui.

   Mitä mieltä sinä Anonyymi olet?? Voit penkoa ihan mitä vaan olen kirjoittanut ja kaiken takana olen edelleen. Nimiä en heitellyt estottomasti, vaan aivan aiheesta. Tämän kaiken ja vielä pahempaakin olen kokenut ja nähnyt. Ja turpiin on yritetty antaa aiemminkin.

   Tässä oli vain osa asioista, jotka hoidettiin ja hoidetaan vieläkin huonosti. Todisteita on mustaa valkoisella, aivan kaikesta.

   Tämän tilanteen korjaamiseksi ramppasin omilla rahoillani oppimassa ympäri Pohjoismaita ennen Aksonin perustamista. Nyt ollaan menossa parempaan suuntaan, viimeinkin yhteistyössä liiton kanssa. Jos sinulla on vielä jotain sanomista, niin kerro nyt sitten kaikki saman tein. Kun joku tai jotain on tehty totaalisti päin p:tä, niin että ihmiset täysin tarpeettomasti kärsii, sen aion vastaisuudessa sanoa julkisesti saman tein.

   Poista
  11. No niin. Nyt alkaa tulla asiaa. Miksi nämä asiatiedot piti vaan vihjailla "rötöstelyistä" ja sen sellaisista? olisiko tämä painehaavaongelma edellisen toimitusjohtajan syytä? Ei kai sentään. Harkitse vaikka ongelmasta kirjoittamista maan suurimman päivälehden Mielipide-palstalle. Takaan, että asialliseen kirjoitukseen saat tukea enemmän kuin osingonjako-ärhentelyyn.

   Poista
  12. Kaikkea ei vain ole niin helppoa kertoa, kyse on monista ihmisistä ja tilanteista. Tuula Malin tivasi näitä asioita minulta kolmesti ja kai jouduin lähes valehtelemaan, etten tiedä. Tämän ryöpytyksen jälkeen melkein kaduttaa, etten kertonut. Olisiko pitänyt kertoa sinun mielestäsi? Jokuhan hänelle oli jo laverrellut. Kuten aiemmin kirjoitin, sai Yliseltä haastattelun jälkeen kiittävän tekstarin.

   Jotain on kai pakko kertoa lisää. Se mitä tässä ei saisi sanoa on se, että 07-08 Käpylä teki huimaa tuotoa, joka yksiselitteisesti olisi toiminnan ohjeiden ja sääntöjen mukaan pitänyt käyttää toiminnan kehittämiseen. Mutta ei käytetty. Edellinen toimitusjohta tiesi tämän aivan hyvin ja olisi voinut painehaavoja ehkäistä antamalla määräyksen, että homma hoidetaan. Mutta päinvastoin, hän yrittikin vetää minulta maton alta. Eli kyllä, osittain painehaavat olivat tj:n syytä.

   Perustin Käpylän syv-polin -94. Sen toiminnan käynnistämiseen käytettiin Rahiksen ja Hgin kaupungin rahoja miljoona markkaa. Toiminnan piti laajentua kattamaan koko Etelä-Suomi (näin pumaskoissa lukee). Helsinki teki sopimuksen Käpylän kanssa, jolla Käpylä olisi voinut käyttää seurantaan 50 000 euroa vuodessa. Vuonna 2006 (viimeinen vuosi kun sopimus oli voimassa) sitä käytettiin 4700 euroa. Tämäkin on täysin totta.

   Tällainen seuranta on kansainvälinen käytäntö. Toimitusjohtajan olisi pitänyt selvittää tätä seuranta-asiaa vuoden 2005 liittohallituksen päätöksen mukaan yhdessä Käpylän ja selkäydinvammatyöryhmän kanssa. Mitään ei tapahtunut. Aivan absurdi juttu: rahaa oli, henkilökuntaa oli ja potilaita pilvin pimein. Mutta ei. Arvaa, ketkä taas kärsivät tästä ihmeellisestä vallankäytöstä.

   Hesariin teimme Pekka Hätisen kanssa jutun mielipidepalstalle jo 1,5 vuotta sitten ja nythän meillä onkin vajaa vuoden vanha asetus, jolla tilanne voidaan korjata.

   Koeta nyt ymmärtää, että tämä Validia-asia on aivan erillinen juttu ja on täysin minun oma asiani, mitä mieltä osingoista olen.

   Poista
  13. Kiitos selvennyksestä.
   Valitettavasti en tuota Käpylä-jaksoa nähnyt, enkä siten tiedä myöskään hoidoista tai niiden puutteista mitään. Olen vain nähnyt tätä äksyilyä Validiasta, voitoista ja osingoista. Toki olisi idealistista jos asumispalveluilla ei tehtäisi bisnestä. Samoin kuin ei ihmisten sairauksilla, lääkkeillä, henkilökohtaisilla ongelmilla ym ym. Se on kuitenkin toiveajattelua, edes hankintalaki, jonka mukaan julkiset tarjoukset ratkotaan, ei salli "liian halvalla" myymistä.

   Mielestäni olisit voinut kertoa nuo asiat, jos ne kerran pitävät paikkansa. En epäile. Asiaohjelman aiheeksi oikein hyvä, parempi kuin joku epäselvän henkilön haastattelu ja mitäänsanomaton avustuspapereiden pläräily.

   Nythän ainakin nämä asiat tulivat tähän esille ja varmastikin Invalidiliiton asianomaiset elimet käsittelevät ne ja tiedottavat jäsenille tuloksista. Odottelen kiinnostuneena.

   Poista
  14. Niin, voihan sitä ihmeitäkin tapahtua. Ainakin nyt, kun Marja on puikoissa. Tosin tämä asia on hyvin herkkä joillekin (siksi siitä ei ole puhuttu julkisesti aiemmin) ja nyt ollaan jo menossa parempaan suuntaan. Ja liiton johdolla taitaa tällä hetkellä olla tärkeämpääkin mietittävää. Harmittaa tämä koko jupakka Marjan puolesta.

   Toivottavasti myös "jäsenisto valitsema luottamushenkilö" kommentoi, onko valtuustossa tms oltu näistä asioista tietoisia?

   Myös toivon, että "Aksonin jäsen" ja muutkin kertoisivat tuon purkaukseni jälkeen mielipiteensä. Ehkä nyt on hieman helpompi heidänkin ymmärtää agressiivista kirjoitteluani. Ymmärrän hyvin sen, että moni ei ehkä koskaan hyväksy tapaani kommentoida. Tämä on kuitenkin ollut "elämäntehtäväni" ja siksi minun vaikea käsitellä sitä ja myös sitä sivuavia asioita objektiivisesti.

   Poista
  15. Antti, arvostan ja kunnioitan rohkeuttasi. Anonyymiyden takaa on helppo heitellä. Moni muukin taatusti jakaa tuntemukseni.

   Poista
 45. Mistä henkilökunnasta olet huolissasi? Olen myöskin seurannut keskustelua eikä kritiikki ainakaan Validia-palveluiden avustajiin ole kohdistunut.
  Mihin asumisyksikköön olet menossa?
  Ja odotan minäkin vastauksia Antin esittämiin kysymyksiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marja, toivottavasti otat myös kirjoituksessasi esiin kaltaiseni vammaiset liiton työntekijät. Tämä sama tuottavuuden ja taloudellisten seikkojen, markkinatalouden, kuten anonyymi sitä kutsuu, korostaminen toimintayksiköissä, meidät työstä nopeasti pudottaa. Kuinka Liitto voi vaatia muita yrityksiä tms. vajaakuntoisten erityistarpeiden huomioon ottamisessa, jos se ei osaa huolehtia omista työntekijöistään. Sama koskee vanhenevia työntekijöitä. Vain hyvin huoltapidetyt työntekijät pystyvät tarjoamaan vammaisille asiakkaillemme laadukasta palvelua.

   Poista
 46. Joku kirjoitti, että osakeyhtiönhallitus on lähinnä kiinnostunut taloudesta, mikä on täysin ymmärrettävää.
  Marja Pihnala kirjoittaa, että oy:n toimitusjohtaja on siksi johtoryhmässä, että Invalidiliiton valtuuston päättämät liiton strategiset linjaukset, arvot ja painopistealueet toteutetaan myös yhtiön puolella.
  Tästä saa sen käsityksen, että validia-palvelujen nykyinen linja on lähtöisin Invalidiliiton valtuustosta.
  Onko näin? Ja jos ei ole niin mistä sitten?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liittovaltuustohan ei kai oikeasti päätä tai keskustele. Vaikuttaa siltä, että liiton valtaklikki on halunnut Terveysrahaston pääomasijoittajaksi Validiaan, jotta voivat sillä varjolla rahastaa.

   Poista
  2. jäsenistön valitsema luottamushenkilö1. maaliskuuta 2012 klo 14.07

   Oletko ollut joskus liittovaltuuston kokouksessa mukana kun pystyt kommentoimaan, ettei valtuusto keskustele, eikä päätä mistään. itse olen ollut yli 20 vuotta mukana valtuuston kokouksissa ja voin sanoa että kyllä tänä päivänä valtuustossa keskustellaan ja tehdään päätöksiäkin

   Poista
  3. Hyvä! Tilannehan on sitten parantunut. Itse en ole todellakaan kokouksissa ollut, eivätkö ne ole suljettuja? Hyvin monelta edustajalta olen kuullut kritiikkiä keskustelun puutteesta. Oliko tuo Terveysrahaston ottaminen Validiaan valtuuston päätös? Entä osingot? Sorry nyt, kun en tiedä, mutta silti kiinnostaa.

   Poista
  4. 20 -vuotta jäsenístön valitseman luottamushenkilö ja edelleen anonyymi! Onko noissa liittovaltuusto -vaaleisssa paljonkin anonyymejä ehdokkaita?

   Poista
 47. Laittakaa nimeksenne vaikka Aku Ankka, Nakke Nakuttaja jne. Olisi hieman helpompi seurata tätä hyvää keskustelua.

  VastaaPoista
 48. Tyyppi vääntää jotain pykälää 14 vuotta. Sit tehään yhtiö.
  Pykälä paukkaa voimaan.
  Nastaa.

  VastaaPoista
 49. Tuolla vähän ylempänä tässä blogissa joku kommentoi eilen: "Mitäs yhdenvertaisuutta se on, jos taideteokseen ajatellut rahat laitetaan avustajatunteihin? Suurin osa jäsenistä ei tarvitse avustajaa."

  Aika pölhö kommentti tosiaan! Kuinkahan moni jäsenistä pääsee katsotaan sitä toimitalossa olevaa kallista taideteosta. Varmaan vielä harvempi kuin avustajan tarvijoita olisi. Ompa todellista yhdenvertaisuutta. Talouspäällikkö Kotikangas sanoi jotenkin "Eikö vammaislla ole oikeutta taiteeseen". Näköjään on - sillä eliitillä joka toimitalossa käy! Eikö niillä rahoilla olis voitu ostaa taidekokoelma, joka sitte olis kiertänyt Validia-yksiköitä?

  Miten mulla tulee näistä Anonyymeistä aina AA-kerho mieleen, kun on kyse liitosta. Oikeastaa aika hyvinhöän se sopii. Pj Tuominen kehuu aloittavansa joka aamu Gammel Danskilla ja sittenlounaaksi punaviiniä jne. Vuorokausiannos on varmaan 2 pulloa punkkua. Ei ole mies varmaan selvää päivää nähny vuosiin. Eihän ton ohjelman jälkeen Tuomista voi kukaan enää ottaa tosissaan.

  Eka vpj Järviö erosi maanantaina ja nyt aamulla 45 mina plogissa oli, että se on saanut tuomion törkeestä petoksesta! Mistä ihmeestä siinäkin os sitten kyse?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bussilasteittain siellä uudessa toimitalossa jäseniä käy. Liitossa on yli 35.000 jäsentä. Montako heistä asuu Validiassa?

   Poista
  2. Vai bussilla pitäs meikäläisen lähtee herrojen taidetta katsomaan Hesaan. Nyt kyllä vetäsit pahasti hanurista!

   Paljonkohan se muuten oikeesti maksoi. Telkkarissa näytti taiteilijan laskua, mutta entäs kuljetukset ja asennukset sun muut. Varmaan on lähellä sitä huhuttua 200 000 euroo.

   Poista
  3. Sinun matkustustarpeista en sanonut sanaakaan. Halukkaita riittää. Voit mainiosti pysyä siellä missä olet.

   Poista
 50. Invalidiliiton tiedotteen mukaan "Satu Järviö on 26.2.2012 henkilökohtaisista syistä pyytänyt eroa luottamustehtävästä Invalidiliiton ensimmäisenä varapuheenjohtajana. Eroamalla tästä tehtävästä hän eroaa myös kaikista muista Invalidiliitto ry:n luottamustoimista."

  Mahtaako noihin henkilökohtaisiin syihin kuulua seuraava tosiseikka: Satu Johanna Järviö tuomittiin Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa 29.2.2012 törkeästä petoksesta kuuden (6) kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. (J. oli "vastoin avustajan tosiasiallisia työntunteja laskuttanut Turun kaupungilta henkilökohtaisen avun kustannuksia 40 viikkotyötunnin mukaan". [Tosiasiallinen tuntimäärä oli ollut 20-25 tuntia viikossa.])

  Tuossa voi sanoa että 'omat koirat purivat'. Kynnys ry ja Invalidiliitto ry ajoivat kuin käärmettä pyssyyn lainmuutosta, jossa henkilökohtaisen avustajan palkkauskustannusten korvaus tuli saada vaikeavammaisen henkilön subjektiiviseksi oikeudeksi tyonantajamallin mukaisesti. Miksi ei ajettu järkevää ja täysin lainmukaista vaihtoehtoa eli sitä että kunta hoitaa henkilökohtaisen avustajan palkkauksen mutta direktio-oikeus säilyy ko. vaikeavammaisella kuntalaisella? Mutta sitä Kynnys ry on aina vastustanut järjettömällä väitteellä siitä, että kyseinen malli johtaisi vaikeavammaisen henkilön itsenäisyyteen!!! Ei johda, jos ja kun direktio-oikeus säilytetään vaikeavammaisella henkilöllä itsellään. Nyt jokaisesta vaikeavammaisesta henkilöstä tehdään potentiaalinen lainrikkoja, koska työnantajuussäännökset ovat erittäin monimutkaisia ja tulkinnanvaraisia. Toivottavasti Invalidiliitto ymmärtää ajaa lainmuutosta, jossa asia korjataan.

  VastaaPoista
 51. KORJAUS: sanan "itsenäisyys" piti olla ja pitää olla "EPÄitsenäisyys". Pahoittelen virhettä.

  Tarkoitus oli siis todeta seuraavaa:

  Miksi ei ajettu järkevää ja täysin lainmukaista vaihtoehtoa eli sitä että kunta hoitaa henkilökohtaisen avustajan palkkauksen mutta direktio-oikeus säilyy ko. vaikeavammaisella kuntalaisella? Mutta sitä Kynnys ry on aina vastustanut epärationaalisella väitteellä siitä, että kyseinen malli johtaisi vaikeavammaisen henkilön EPÄitsenäisyyteen (sic!)!!!

  Tärkeää siis olisi, että vammaispalvelulaissa todettaisiin kunnan velvollisuudeksi toimia henkilökohtaisen avustajan työnantajana lukuun ottamatta henkilökohtaisen avustajan valintaa (joka valinta jää tietysti vaikeavammaiselle henkilölle) ja asianomaiselle vaikeavammaiselle henkilölle kuuluvaa työnjohto-oikeutta (direktio-oikeus). Sillä tavoin vauikeavammainen henkilö säilyttäisi täyden itsenäisyytensä eli itsemääräämisoikeutensa.

  VastaaPoista
 52. Hei

  Olen seurannut blogin keskustelua. Akson ry tosiaan liittyi Invalidiliitton jokin aika sitten. Järjestölliset suhteemme ovat erittäin hyvät. Nykyisen toimitusjohtajan aikana suhteet ovat entisestään parantuneet, kiitos siitä Marjalle.

  Olemme toki käyneet keskustelua asioista, jotka liittyvät selkäydinvammaisten tilanteeseen. Keskustelut ovat olleet hyvin suoria, ja sellaisena hyviä. Olemme myös tehneet yhteisiä kannanottoja liittyen selkäydinvammaisten hoidon keskittämiseen Helsinkiin, Tampereelle ja Ouluun, viimeksi pari viikkoa sitten.

  Olen kuullut usein argumentin, että Antti Dahlberg jupisee omiaan, eikä Akson ry:n hallitus saatikka jäsenistö seiso hänen takanaan. Olen iloinen ja ylpeä siitä työstä jota Antti on tehnyt vuosikymmenien aikana. Siitä me nuoremman sukupolven selkäydinvammaiset saamme nyt (pian) nauttia, kun viimein hoitoamme keskitetään. Tämä on vaatinut pitkän taustatyön, vuosikymmenien. Myös ikäviä kysymyksiä on pitänyt esittää, viimeksi noin vuosi sitten, kun keskittämisasetus oli hukkua Aurajoen aaltoihin viimemetreillä. Vaikuttamistyöhön kuuluu aina ristiriidat, ilman niitä ei synny tulosta. Siihen kuuluu myös keskustelu, jota mm Antti on käynyt tässäkin blogissa.

  Nimimerkki kysyi, onko Aksonin kanta esitettyihin asioihin sama kuin Antti Dahlbergin. Blogissa on esitetty niin monta isoa asiaa, että Aksonin kannasta niihin ei voi sanoa mitään; ei myöskään muiden kuin Aksonin. Akson osallistuu Invalidiliiton työhön pikkuhiljaa ja on siellä mukana muodostamassa kantaa. Seuraavissa vaaleissa saamme näillä näkymin vaatimattomasti ensimmäisen valtuustopaikkamme, joten pääsemme aloittamaan. Valtakunnallisena järjestönä asetelma on hieman erilainen kuin paikallisilla invayhdistyksillä. I-liitto on kuitenkin osoittanut haluavansa kehittyä tällä osa-alueella, eli jäsenpoolin kehittämisessä. Olemme mielellämme mukana siinä työssä.

  Lähtökohdat ovat kuitenkin selvät: Ensiksi, Antti puhuu kokemuksen ja näkemyksen äänellä suoraan: Toiseksi, Akson ry:n varapuheenjohtajana Antti edustaa Akson ry:tä. Luottamustoimi perustuu luottamukseen; on tärkeää, että luottamustoimessa olevat henkilöt voivat vapaasti puhua asioista. Rajoja toki on, jotka kulkevat esimerkiksi rasistien tms puheiden kohdalla. Näissä puheissa ei kuitenkaan olla läheälläkään näitä rajoja.

  On tärkeää, että kysymyksiä esitetään ja niihin voidaan sitten palata niissä työmuodoissa, jotka kussakin toimijatahossa on omaksuttu. Aksonissa olemme korostaneet kentän ääntä, ja sitä yhdessä kuuntelemme aluetilaisuuksissa, jollainen oli juuri Turussa ja kohta on Kuopiossa. Kuten Antti totesi, legitimaatio kaikkiin Aksonin tavoitteisiin (joista tärkein on keskittäminen) on haettu säännöllisesti perustamiskokouksesta lähtien jokaisesta vuosikokouksesta.


  Yst. Jukka Kumpuvuori
  Akson ry, puheenjohtaja

  VastaaPoista
 53. Kiitos Jukka Kumpuvuori vastauksestasi ja olen kanssasi samaa mieltä, että asioista pitää puhua ja kritikki on aina hyvä, mutta sen esittäminen asiallisessa muodossa kuuluu kyllä sekä PJ:N että VPJ:n toimenkuvaan. AD:n kirjoitukset näissä eri blogeissa vaan ei mielestäni ole olleet aina asiallisia mm, henkilöiden nimitykset ja asioiden esittäminen loukkaavasti. Nämä eivät mielestäni ole hyvä tapa kritisoida asioita, kun toimii kuitenkin mielestäni tosi tärkeän yhdistyksen VPJ:nä ja Invalidiliiton yhtenä yhdistyksenä, joka varmaankin tulee tulevaisuudessa olemaan valtuustossa mukana päättämässä liiton asioista. Mielestäni yhdessä tekeminen on paljon rakentavampaa kuin toisien parjaaminen ja asioden turha kärjistäminen. Ymmärrän, että AD on tehnyt paljon hyvääkin ja toivoisin hänen käyttävän energiansa edelleen sen hyvän eteenpäin viemiseen ja ammattitaitonsa selkäydinvammaisten asioiden eteenpäin viemiseen niin varmaan saisimme asoita todella vietyä parempaan suuntaa. Hyvää yhteistyötä ja asioiden asiallista eteenpäin viemistä toivoen Aksonin jäsen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvoisa Aksonin jäsen! Voin aivan hyvin luopua kaikista Aksonin luottamustehtävistä, jos käytökseni sitä mielestäsi edellyttää. En kaipaa minkäänlaisia titteleitä, päinvastoin.

   Jos olen joitakin henkilöä nimeltä arvostellut, ovat he sen mielestäni ansainneet. Mikäli joku käyttää valtaansa ylimielisesti ja törkeästi aiheuttaen vahinkoa vammaisille, kuuluu se sanoa hänelle päin naamaa. Luottamushenkilöt eivät tässä tapauksessa ole olleet siihen kykeneväisiä, vaan pikemminkin toimineet sätkynukkeina.

   Oletko käynyt lukemassa ylempänä olevia vuodatuksiani. Niissä on vasta osa: minua on uhkailtu, syytetty ties mistä yms. ilman mitään perusteluja ainakaan minulle. On myös ollut tabuja, mistä ei ole saanut puhua, kuten esim. Käpylän tuottojen käyttö. Liiton sisäinen valvonta on totaalisti pettänyt, jos sellaista edes on.

   Ne henkilöt, joita olen arvostellut ovat tuottaneet todistettavasti selkäydinvammaisille terveydellisiä ongelmia. Heidät pitäisi asettaa syytteeseen, mutta sellaista instituutiota ei taida olla. Liiton neuvostoaikainen toimintakulttuuri tympii. Avoin keskustelu on kielletty. Senkin olen sanonut isoissa palavereissa suoraan. Nyt se ehkä Marja Pihnalan myötä muuttuu.

   Suomen selkäydinvammaisten hoito-organisaatio on takapajuinen. Meillä ei ole yhtään syviin perehtynyttä sairaalaa, joka kykenisi kokonaisvaltaiseen kansaiväliset kriteerit täyttävään hoitoon. Siksi meillä on enemmän ongelmia kuin esim. muissa Pohjoimaissa. Tämä on todistettu asia. Kyse ei ole niinkään kuntoutuksesta, vaan hoidosta (rakko, suoli, sukupuolielimet, kipu, painehaavat jne, näitä ongelmia on paljon, liikutavamma on vain yksi). Uudella astuksella pyritään tilannetta korjaamaan, mutta työ vielä kesken. Siinä kaikkien syvien mielipide on tärkeä.

   Tietenkin yhdessä tekeminen on paljon rakentavampaa. Mutta kun se toinen osapuoli ei ole halunnut, vaan jumahtanut bunkkereihinsa. Olen 15 vuotta sitä yrittänyt ja saanut näpeilleni monta kertaa. Silloin pakko toimia radikaalimmin, se on itsepuolustusta. Kyse on ollut vallasta ja narsismista. Mutta jos on pakko jonkun varpaiden yli kelata, niin aion sen tehdä. Tämä linja on osoittautunut toimivaksi ja tuloksia on tullut. Jos joku valtaansa rakastunut liiton tyyppi sitten ottaa nokkiinsa, niin siitä vaan. Ainoa urputus työtäni kohtaan onkin tullut liiton taholta ja sekin yleensä selän takana. Siihen olen totaalisen kyllästynyt.

   Ja kummallista kyllä, ongelmia minulla ei ole ollut julkisen terveydenhuollon, poliitikkojen tai kollegojen kanssa. He ovat ymmärtäneet, että rakenteellinen muutos välttämätön. Kaikki kaikki riidat ovat kasautuneet liittoon ja Käpylään. Siksi on ollut pakko toimia radikaalisti ja se on jättänyt jälkensä.

   Lähdimme kahden kaverini kanssa nollasta. Olen tehnyt kolme vuotta palkatta töitä, mutta pärjään ihan hyvin ilmankin. Onneksi olen saanut tukea monelta ja tietenkin yhdessähän tätä työtä on tehty, en minä yksin ole saanut mitään aikaan. Mielestäni Akson on menetystarina, kaikki on mennyt parhaiden odotusten mukaan. Alussa itsekseni arvioin, että meillä on 5% todennäköisyys saada asetus läpi, mutta onnistuimme.

   Raimo Lindberg kysyi palaverissa kolme vuotta sitten, että millä mandaatilla puhun. Vastasin, että Suomen kansalaisena ja se kelpaa minulle nykin aivan hyvin.

   Teen sen minkä osaan niin hyvin kuin osaan. Ja todellakin, tässä työssä en juurikaan muiden kanssa ole joutunut riitoihin kuin liiton tai sen toimintayksikön pomojen kanssa. Erimielisyyksistä on aina päästy keskustelemalla eteenpäin. Mutta liiton kulttuuri on ollut jotain aivan muuta, eikä se minulle sovi, eikä pätkääkään edes enää kiinnosta.

   Voi aivan hyvin lopettaa ja alkaa tekemään jotain muuta, mielenkiintoisia vaihtoehtoja on ilmaantunut. Halukkaika lääkäreitä tätä työtä jatkamaan varmaan löytyy.

   Mutta tule sinä mukaan toimintaan. Aksonissa on ihan fiksujakin tyyppejä. Tai ainakin kerro jotain konkreettista, mitä Aksonilta haluat, esim. mitä tarkoitat asioiden viemisestä parempaan suuntaan?

   Nyt jään pitkälle vl-lomalle, enkä aio tätä blogia lukea vähään aikaan.

   Poista
  2. Kiitos Antti hyvästä kirjoituksesta, toivottavasti saamme vihdoin sen muutoksen, mitä me kaikki tarvitaan...

   Poista
 54. En ole liiton jäsen mutta olen kuitenkin kiinnostuksella lukenut tätä blogia. Antille ansaittua lomaa! Kunnioitan sinua suuresti ja toivon että sinusta joskus tullee liiton puheenjohtaja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos minunkin puolestani, Antti!

   Poista
 55. Voin yhtyä edelliseen koko sydämmestäni.

  VastaaPoista
 56. Kävin Validia-palveluiden sivulla ja huomasin, että Tampereella on tarjolla tehostettua palveluasumista vaikeavammaisille.
  Tämä on minusta hyvin erikoista.
  Tehostettu palveluasuminen on yleensä suunnattu vanhuksille, joilla on fyysistä, psykkistä tai sosiaalista toimintakyvyn alentumista niin paljon etteivät he selviydy kotona. Eli paljon apua, hoivaa ja valvontaa tarvitseville vanhuksille. Ja kuten muussakin vanhustenhuollon toiminnassa niin tehostetussa palveluasumisessa riittää asukkaan majoittamiseksi "huone".
  Nyt Invalidiliiton omistamassa yksikössä on vammaiset siirretty vanhuksille tarkoitetun palvelun piiriin.
  Tasa-arvo, syrjimättömyys...
  Mitä tämä Validia toiminta on ja kuka sitä ohjaa.

  VastaaPoista
 57. Jo jo, mutta on unohdettu että suurin ongelma oli Pekka Tuomisen taideteosostos missä on ollut enemmän kirjotusta lehdessä ja viimeksi myös 45-min.:issa.
  Valvidian palvelu oli pieni asia, mutta niin kuin voin todeta niin Marja Pihnala ei uskalla kirjoitaa sanakaan blogissa kuin IT-lehdessä että suurin puheaihe olikin Pekka Tuominen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Invalidiliiton puheenjohtajan valitsee ja tarvittaessa erottaa liittovaltuusto. Liiton toimitusjohtajan tehtävänä ei ole ottaa kantaa puheenjohtajan asemaan.

   Toimimalla aktiivisesti omassa yhdistyksessään voi vaikuttaa myös kaikkein tehokkaimmin liiton toimintaan. Seuraavat liittovaalit ovat jo ensi vuoden lopulla. Silloin jokaisella jäsenellä on äänioikeus ja mahdollisuus vaikuttaa liiton tulevaisuuteen.

   Poista
 58. No, joo...Pekka Tuominen...pieni tais olla se taideteoskin. Pahinta lienee kuitenkin sairaus nimeltä alkoholismi ja siitä seuraavat ongelmat työnteossa.

  VastaaPoista
 59. Ilmojen halki käy lentomatkailijan tie – tai sitten ei

  Ilta-Sanomat kirjoittaa 16.4., ettei Kalle Könkkölä päässyt lentokoneeseen Istanbulissa paluumatkalla Helsinkiin.

  Invalidiliiton puheenjohtaja Pekka Tuominen kertoi ylpeänä MTV3:n haastattelussa kansainvälisistä saavutuksistaan. Hän on matkoilla omien sanojensa mukaan noin 200 päivää vuodessa ja on tehnyt niin jo vuosikymmenet. Ainoa saavutus kertomansa mukaan on ollut vammaisten henkilöiden lentokoneeseen pääsyn helpottuminen. Miten tässä nyt niin kävi, ettei edes vammaisten oma ikoni päässyt kotimatkalle? Mitä Tuominen on tosiasiallisesti saavuttanut yhteiskunnan varoilla tekemillään matkoilla? Kenties lentomatkailun volyymiä tulisi entisestään kasvattaa?

  Taitaa toinenkin vammaisjärjestön keulahahmo lentomatkailla tasatahdissa Tuomisen kanssa. Kuljettaessa par avion sitä useinkin sattuu ja tapahtuu, myös muille, kuten esimerkiksi kansainvälisten yritysten johtohenkilöille. Onneksi näillä linnuntietä matkaavilla on yleensä leegio avustajia turvanaan.

  Ehkäpä on hyväkin että varsin monet vaikeavammaiset kansalaiset ovat taloudellisesti siinä jamassa, etteivät he voi lentämisestä edes uneksia? ”Siivetönnä en voi lentää, vanki olen maan.”

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikään ei muutu. Samat henkilöt vaan porskuttaa johdossa ja saavat luottamusmiesten tuen, vaikka epäkohtia on tuotu julkisuuteen. Todella ovat omahyväisiä nämä meidän asioita valvovat luottamushenkilöt. Oma napa on se mikä merkitsee, ei toisten hätä. Ehkäpä olisi tosiaan syytä lakkauttaa koko Invalidiliitto, jäisi nekin rahat johonkin muuhun käyttöön, tuskin huonompaan tarkoitukseen enää voisi mennä vammaisten roposet. Jokainen vammainen voisi sitten vaan mennä omillaan tai hakea tukea joistakin pienemmistä yhdistyksistä, joissa vielä ymmärretään jotakin asioistakin eikä vaan rahasta. Lopetetaan tällaisen tarpeettoman puljun ylläpito kuin mitä Invalidiliitto nyt on. Saavat sitten ne paremmin pärjäävätkin vammaiset hakea itselleen uuden suosijan.

   Poista
 60. Mikään tässä maassa ei muutu niin kauan kuin tällaisia kultapossukerhon poliittisia jakkaroita jaetaan punaviinin ystävien ja äijien kesken.

  VastaaPoista
 61. Why gambling is so popular in the United States and Canada
  Casino gambling has 실시간 바카라 become a worldwide phenomenon across the globe, and has been on the rise in many 토토꽁머니 countries throughout the world. 룰렛 배당 In 카 심바 슬롯 the United  Rating: 4 · 암호화폐란 ‎Review by CasinoSites.one

  VastaaPoista